CE FĂCEAM ACUM 100, 200, 300, 400, 500, 600, 700 sau 800 de ANI?
În 1317, adică acum 700 de ani, SZECSENYI Tamas este numit de către regele Ungariei, Carol Robert I de ANJOU, drept comite al provinciei Cibiniensis, adică a viitoarelor ținuturi săsești. Urmărind traiectoria viitorului voievod al Transilvaniei (1321 – 1342), putem observa ca aceasta a fost rampa de lansare a acestuia, el urcând pe scara administrativă și politică a regatului, devenind pe rând jude de Arad, Bacs și Syrmia, jude al cumanilor, Trezorier al regatului și apoi jude regal. Parte a noii nobilimi, cei care l-au susținut pe Carol Robert I de Anjou să devină și să se mențină rege al Ungariei, Szecsenyi este unul dintre cei mai influenți politicieni ai Ungariei secolului al XIV-lea. din poziția de voievod a suprimat rebeliunea sașilor din 1324, primind drept cadou din partea regelui cetatea Salgo din Sibiel.
planul cetății medievale Salgo din Sibiel. sursa: cetati.medievistica.ro
Un secol mai târziu, în 1417, călugării dominicani, montează în incinta mânăstirii un crucifix comandat sculptorului Peter LANDREGEN (despre acest mare sibian am scris aici). Crucifixul realizat dintr-un bloc compact de piatră îl reprezentandu-l pe Isus suferind pe cruce alături de Maica Domnului și de Sfântul Ioan Botezătorul. Astăzi, crucifixul poate fi admirat în Capela Crucii din piața 1 Decembrie 1918 (despre aceasta am scris aici). Primar era Anton TRAUTENBERG (despre acest mare sibian am scris aici) iar comite era un anume ANDREAS.
o posibilă localizare a mânăstirii dominicane, pe actuala hartă a Sibiului
crucifixul lui Landregen în momentul restaurării sale
Un secol mai târziu, în 1517, comite al sașilor era Johan LULAY (despre acest mare sibian am scris aici). Rolul său a fost a menţine drepturile juridice seculare ale saşilor sosiţi în Transilvania. El a fost unul dintre principalii susţinători ai aducerii tuturor saşilor transilvăneni sub aceeaşi jurisdicţie, reuşind astfel o mai bună reprezentare a acestora.
piatra de mormânt a lui Johann Lulay, aflată în Ferula catedralei evanghelice, colecția persoanală răzvan c. pop
După alte două secole, în 1617, cronicarii rețin o mare diferență de temperatură între iarna care a fost extrem de geroasă și vara toridă. În acest an, Michael MAIER republică în lucrarea sa – „Symbola aurae mensae” articolul sibianului Melchior CIBINENSIS (despre acest mare sibian am scris aici) – „Processus sub forma missae”. În această lucrare Melchior Cibinensis este ales a fi reprezentantul regatului Ungariei între cei 12 mari alchemiști din istoria lumii, alături de Albertus Magnus, Avicenna sau Roger Bacon. Primar în acel moment era Johann ROTH iar comite era Koloman GOTTESMEISTER.
Melchior Cibinensis așa cum era reprezentant în lucrarea lui Michael Maier. sursa: wikipedia.org
în 1717 la Sibiu se întrunește Dieta Transilvaniei. Aceasta are un rol deosebit de important în desfășurarea Războiului lui Francisc RAKOCZI al II-lea (sau mai simplu al curuților). Dieta de la Sibiu decide sancționarea principalilor nobili care susțineau cauza, printre care MIKES Kelemen.
întrunire a Dietei Transilvaniei la Sibiu în sala Reduta. Mai mult ca sigur că nu este reprezentată exact Dieta din 1717 dar sala este probabil aceeași. În centrul se află guvernatorul, în vecinătatea sa fiind membri Guberniului Transilvaniei. Sala Reduta se afla pe strada Xenopol. A fost demolată iar astăzi se află restaurantul Benjamin. sursa: Facebook/Alt-Hermannstadt in Ansichtskarten, Fotos, Gemälden und Grafiken.
În același an, Sibiul se confruntă cu o nouă epidemie de ciumă. se pare că a fost una dintre cele mai grave epidemii, mulți sibieni părăsind orașul, inclusiv administrația locală care se mută la Cisnădie. Dar anul 1717 rămâne mult mai important prin faptul că astăzi celebrăm 300 de ani de la deschiderea primei fabrici de bere de pe actualul teritoriu al României. În acest an, moare Giovanni Morando VISCONTI (despre acest mare sibian am scris aici). El, deși nefiind născut la sibian, a lăsat orașului nostru prima hartă și cartografiere. Primar în acel moment era Georg MELTZER iar comite era Andreas TEUTSCH.
clădirea în care a funcționat prima fabrică de bere pe strada Turnului nr 19
harta ralizată de Morando Visconti. prima hartă a Sibiului, la 1692
Anul 1817 este la fel de important (sau poate chiar mai mult) prin aniversarea a 200 de ani de funcționare a ceea ce este astăzi Muzeul Național Brukenthal (despre el am scris aici). Deschis cu mult fast în 25 februarie 1817, muzeul este astăzi cel mai valoros muzeu din România. Muzeul a fost denumit la început, de către preotul paroh Johann FILTSCH, ”Muzeul Națiunii Saxone”. Primari în acel moment au fost A.G. Hann von HANNENHEIM, cel care își încheia mandatul și Martin Adler von HOCHMEISTER (despre acest mare sibian am scris aici), cel care tocmia îl începea. Comite era Johann von TARTLER.
litografie de epocă reprezentând palatul Brukenthal, probabil după 1860
intrarea în Muzeul Brukenthal, fotografie de Emil FISCHER
În același an se deschide, în luna ianuarie, prima cantină socială din Sibiu. Deja din acele vremuri, cantina era aglomerată, Emil SIGERUS (despre acest mare sibian am scris aici) spunând că zilnic erau hrănite peste 100 de persoane. Tot în 1817 se instalează în biserica sfânta Elisabeta de pe strada Gladiolelor (despre aceasta am scris aici) un vas de alamă cu rol de cristelniță pentru orfanii nebotezați. Acest vas era donat comunității de Jakobus DRESCHER.
biserica Vizita Mariei la Sfânta Elisabeta de pe strada Gladiolelor. sursa: Facebook/Alt-Hermannstadt in Ansichtskarten, Fotos, Gemälden und Grafiken.
În luna septembrie, Sibiul era din nou în zile de sărbătoare. Împăratul Franz I și soția sa, împărăteasa Carolina Augusta, au stat la Sibiu timp de două săptămâni. Cazați la hotelul Împăratul Romanilor (despre care am scris aici), perechea imperială au vizitat de la Sibiu tot sudul Transilvaniei. Cu ocazia aceasta, străzile Sibiului sunt pentru întâia oară iluminate de către vecinătățile orașului. În același an, la Sighișoara respectiv la Făgăraș se nășteau două dintre cele mai importante personalități ale Sibiului, Georg Daniel TEUTSCH (despre acest mare sibian am scris aici) și Ion Codru DRĂGUȘANU (despre acest mare sibian am scris aici).
împăratul Franz I al Imperiului Habsburgic. sursa: wikipedia.org
împărăteasa Carolina Augusta a Imperiului Habsburgic. sursa: wikipedia.org
În 1917, Sibiul era un oraș trist dar care încet încet își revenea după cruntele zile ale bătăliei din anul precedent. Primeam noi oaspeți, viața de zi cu zi intra tot mai mult în normalitate. Peste 500 de copii din Viena și Leipzig venind în vacanță la Sibiu. Este una dintre primele forme de turism de masă înregistrată la Sibiu și probabil în întreaga Transilvanie. Se deschide primul cinematograf al orașului și se făceau planuri pentru o școală de fete. În același an la Sibiu se mută fabrica de postavuri și ștofe ”Gromen & Herbert”.
imagine de epocă a fabricii Gromen & Herbert, localizată exact unde astăzi se află clădirile ”Liberatatea” pe malul drept al Cibinului. sursa: Facebook/Alt-Hermannstadt in Ansichtskarten, Fotos, Gemälden und Grafiken.
Ca și în urmă cu 100 de ani, Sibiul primește o vizită imperială. De această dată, cea a împăratului german, Wilhelm al II-lea. Acesta a stat pentru câteva zile în orașul nostru în timpul periplului de pe frontul de est. În același an, un tânăr fizician născut la Sibiu, realiza un prim experiment bazat pe lansarea unei rachete. La experiment asistand si ministrul german al Razboiului. Acesta era Hermann OBERTH (despre acest mare sibian am scris aici). Nu știm dacă experimentul a avut loc la Sibiu.
vizita împăratului Wilhelm al II-lea la Sibiu, drumul de la Gară spre Primăria orașului. instantaneul este prins pe strada Gral. Gheorghe Magheru vis-a-vis de biserica Ursulinelor. sursa: Facebook/Alt-Hermannstadt in Ansichtskarten, Fotos, Gemälden und Grafiken.
vizita împăratului Wilhelm al II-lea la Sibiu, primirea acestuia de către episcopul Friedrich Teutsch (despre acest mare sibian am scris aici). sursa: Facebook/Alt-Hermannstadt in Ansichtskarten, Fotos, Gemälden und Grafiken.
vizita împăratului Wilhelm al II-lea la Sibiu, sosirea trenului imperial în Gară. sursa: Facebook/Alt-Hermannstadt in Ansichtskarten, Fotos, Gemälden und Grafiken.
Administrația locală decide închiderea definitivă a tuturor cimitirelor care încă funcționau în oraș. Din 1 decembrie 1917, cimitirul municipal, este unicul în care se vor efectua înhumări. În imediata sa apropiere se va inaugura un cimitir militar, pe temeliile căruia se organizează astăzi cimitirul eroilor. Viața sibienilor este totuși restricționată și mohorâtă. Sibienii au cartele de zahăr și petrol, acoperișul de cupru de pe Turnul Sfatului este rechiziționat de armata germană, iar localurile și restaurantele se închideau la orele 23. Moare la 85 de ani Karl DORSCHLAG (despre acest mare sibian am scris aici), unul dintre cei mai influenți pictori ai locului. Războiul continua. Sibianul Arthur Arz von STRAUSSENBURG (despre acest mare sibian am scris aici) este numit sef al Marelui Stat Major al Armatei Austro – Ungare, fiind ultimul militar ce va avea această funcţie. Primar era Albert DORR (despre acest mare sibian am scris aici).
Arthur Arz von Straussenburg
Karl Dorschlag
Albert Dorr. sursa: Facebook/Alt-Hermannstadt in Ansichtskarten, Fotos, Gemälden und Grafiken.
Ca și în acest an și în 1917 și în 1817 comunitatea evanghelică sibiană a sărbătorit Reforma lui Martin Luther, Sibiul fiind unul dintre importantele centre atunci și acum.
fotografia este din 1915 dar cu siguranță un astfel de cadru putea fi întâlnit și în 1917. poate mai trist…
Buna ziua Razvan, istoria orasului nostru este extrem de importanta, cu atat mai mult cu cat cladirile istorice din oras sunt in pericol. Am vazut trecand pe Strada Circumvinilor nr 2, una din cele mai groaznice „reabilitari” care s-au facut in Sibiu. La doi pasi de vechia primarie (muzeul de istorie a orasului), si chiar langa zidul orasului – curtina III, ambele monumente de clasa A, cladirii de la nr 2 i s-a modificat acoperisul tipic sibian (cu ochi), si i s-a indepartat tigla istorica (care era inca in stare buna si era de mare valoare). In plus ochii au fost inlocuit cu lucarne masive care nu isi au locul in orasul nostru. Aceasta schimbare afecteaza intreaga perspectiva catre orasul de sus si catre catedrala. Ce intentionati sa faceti in acest caz, si cum poate fi adusa cladirea in starea sa initiala.
pt Tudor
foarte curios si eu cum s-a facut acea lucrare, deoarece nu este conforma cu regulile in vigoare.
Foarte fain blogul. Caut insa si ceva informatii despre fortificatiile Sibiului, componenta zidurilor, amplasarea si semnificatia turnurilor si bastioanelor. Ce erau bastioanele, care era rolul lor si unde erau amplasate mai exact? Parca doua mai sunt pastrate, nu? Apoi cum e cu Poarta Lesurilor, de ex? Sau configuratia actualei Pete Cibin, unde am auzit ca era un parau cu apa potabila, o grota undeva prin dreptul intrarii la fabrica 13 dec, unde veneau oamenii sa ia apa si copiii sa se joace, etc? Se pot afla aceste informatii de undeva?
pt Monique
am despre fiecare un articol in blog. Evident ca sunt si carti de specialitate, cea mai potrivita este cea a Iulianei Fabritius Dancu – Plimbare prin Sibiul Vechi.
Hey razvan, I read Christine Gilbert’s blog (2014) in “Almost Fearless” about how many things she learned from you and your profound passion for Sibiu. Which led me to your wonderful blog. Im liking what I’m reading :). I’m visiting Sibiu (truth is my family heritage is Romanian but we moved to the US 32 yrs ago). I’m hoping to do some volunteer work here. I’ve reached out to some orphanages (Gulliver) but the approval process has been slow. And finding out abt places to volunteer also seems difficult. I don’t want to bother you but if you can put me in touch with some volunteer organizations it would be great. I’d like to be here for an extended time but only if I can find a worthwhile project to dedicate myself to. Likewise I’m very interested in history, in places and in people… so if you or someone like-minded is leading any tours or interesting meetings I would love to join. I’m very new in Sibiu and finding it challenging to get my footing. Hopefully my email shows up privately in the comments. Thx
pt Alina Gavrila
Thank you for your thoughts. Give me a sign when you will be in town. All the best
scuze, dar prea putin informatii pentru un articol
Unde as putea gasi mai multe amănunte despre Piata din Cartierul Josefin si despre fântâna Iosif al ii cunoscuta de localnici ca ,,Mama și Copilul,,?
pt Tiberiu
sunt ceva informații pe internet. eu recomand http://www.patrimoniu.sibiu.ro
Va multumesc pentru frumoasa si scurta trecere prin istoria Sibiului.
O buna invitatie pentru aprofundarea temei
pt Iohann Nunweiler
eu multumesc pentru cuvinte
Kedves Razvan!
A Dörr családról hol lehetne többet megtudni, pl. Victorine Dörr és Stephan Abraham házasságáról? Magyarországon élő távoli rokon vagyok, azért kérdezem.
Köszönettel:
Dr. Reök György Aba
kedves uram,
az e-mail címem: razvan_c_pop@yahoo.com
ha szeretnél írj nekem és továbbfejlesztjük a témát…
Kösz