VICECAMPIOANA ROMÂNIEI VINE DE LA SIBIU
Pentru că FC Hermannstadt s-a calificat în finala Cupei României şi a promovat în prima ligă fotbalistică, cred că este interesant să vă spun ce alte echipe sibiene au reuşit performanţe notabile.
Sunt convins că puţini ştiu că Sibiul a fost vicecampion al României la fotbal. Se întâmpla în ediţia 1930 – 1931 când echipa de fotbal a Societăţii de Gimnastică Sibiu ajunge în finala campionatului, unde pierde în faţa UD Reşiţa. Era prima mare performanţă a echipelor sibiene după Marea Unire, când echipele transilvănene au intrat în campionatul României.
începutul finalei campionatului românesc din anul 1931. în imagine echipa sibiană
Sibiul, câștigătoare a Ligii Centru, a jucat un baraj cu Crişana Oradea, victorie cu 6 – 4 la Oradea. În semifinale echipa noastră a jucat cu Maccabi Cernăuţi, echipă pe care a învins-o cu 4 – 2. Finala s-a jucat la Reşiţa, unde echipa locală s-a impus cu 2-0. Primul 11 al echipei sibiene a fost următorul: Phol – Naftaer, Schiftman, Hochmann, Luher, Ivancici, Melan, Kisner, Seifert, Heiser şi Puchlapek. (informaţiile din acest articol le am din Anuarul Fotbalului Românesc, ediţia 1967)
Echipa era la a 9-a participare în campionatul naţional. Prima dată s-a înscris, dar nu a jucat în 1921 – 1922. În 1923 – 1924 în campionat a jucat din partea Sibiului sub numele de Şoimii Sibiu. Ei au jucat în prima fază cu CFR Mureşul Târgu Mureş care ne-a demolat echipa cu un 4-0. Este perioada în care în Sibiu rivalizau Şoimii Sibiu cu Societatea de Gimnastică, calificându-se pe rând în play-off-ul campionatului românesc. Succesul cel mai important este în 1927 – 1928 când Şoimii Sibiu trec pe rând de Craiu Iovan Craiova şi mai ales de Chinezul Timişoara, cea mai puternică echipă românească dar pierd în semifinale în faţa Jiului Lupeni, terminând pe locul 4.
jucătorii echipei Şoimii Sibiu salutând membrii administraţiei locale în timpul celui de Al Doilea Război Mondial
Despre Societatea de Gimnastică (Hermannstadter Turnverein) trebuie să spunem că este cea mai veche echipă sportivă a Sibiului, fiind fondată în 1862. Fotbalul este adăugat în 1899 dar devinde competiţional în 1919.
echipa Şoimii Sibiu pe Stadionul Municipal
Titlul de vicecampioană obţinut în 1931 este până în prezent cel mai important succes al Sibiului, dacă privim doar statisticile. Cel din anul acesta, adică finala de Cupa României pe care FC Hermannstadt o va juca, este al doilea mare rezultat. Totuşi pasionaţii de statistici vor spune că nu este aşa, deoarece Sibiul a mai jucat odata finala Cupei. În 1941 – 1942 Universitatea Sibiu era în finală şi pierdea în faţa Rapidului cu 7 – 1. Doar că acea echipă era de fapt Universitatea Cluj, mutată la Sibiu după Dictatul de la Viena, odata cu întreaga instituţie.
echipa Şoimii Sibiu, anii 70
meci amical între Şoimii Sibiu şi naţionala României în 1984
Vedem astfel că marile succese ale Sibiului s-au întâmplat în perioada romantică a fotbalului, înainte de venirea comunismului. După aceasta avem doar frumoasa dar scurtă poveste a Interului Sibiu, poate cea mai profesionistă echipă a Sibiului. Pe lângă mult amintita Cupă Balcanică, Interul a reușit a ajunge în semifinalele Cupei României de 2 ori, adică în 1990 – 1991 şi în 1995 – 1996. În Campionat cel mai important succes a fost locul 4 în 1990 – 1991 (se pare că a fost cel mai reușit an al echipei).
meci al Interului Sibiu pe Stadionul Sibiu
echipa Inter Sibiu la finalul anilor 80. sursa: facebook.com/IubescSibiul
echipa Inter Sibiu la începutul anilor 90
a
Foarte interesant, multumesc pentru informatie.
pt Monica
eu iti multumesc
echipe frumoase amandoua! dar parca inter sibiu avea o echipa mai deosebita! decat soimii sibiu! soimii sibiu s-a desfiintat in sezonul 1999-2000! iar inter sibiu un sezon mai tarziu in 2000-2001!
pt anonim
multumesc pentru corectare
Stimate d-le Pop ,
ma numesc Robert Fabry si sunt nepotul lui Ernest Loukota care a fost antrenorul echipei de fotbal UDR din Resita care a castigat finala Campionatul National al Romaniei in anii 1930 – 1931 .
Din pacate imi lipsesc niste informatii de la acel joc si anume : nu stiu cine a fost atunci antrenorul echipei din Sibiu si cine a fost arbitru la centru .
Va rog frumos si cu respect sa ma ajutati , daca puteti , sa-mi procurati datele care imi lipsesc .
Un eventual raspuns va rog pe adresa mea de e-Mail : rl-fabry@r-world.de
Cu toata stima si multumiri anticipate : Robert L. Fabry – Germania
pt Fabry…
incerc sa caut in cartile locale daca se specifica ceva….daca gasesc, revin cu detalii
Arbitrul a fost Stefan Lucescu conform wikipedia
https://ro.wikipedia.org/wiki/Divizia_A_1930-1931
pt Catalin
multumesc pentru informatie
Super content, poate vei mai posta!
Sehr geehrter Herr Pop ,
am 20.09.2020 habe ich Ihnen eine e-Mail gesendet und um Informationen gebeten ( siehe oben ) .
Seitdem sind zwei Jahre vergangen und es scheint das Sie mich vergessen haben .
Würde mich sehr freuen auf Antworten von Ihnen zu bekommen auf meine e-Mail Adresse !.
Mit freundlichen Grüßen : Robert L. Fabry – Deutschland
Stimate d-le Pop ,
Catalin a clarificat cine a fost arbitru la jocul U.D.Resita cu S.G.Sibiu si anume Stefan lucescu din Bucuresti .
Nici pana astazi nu am reusit sa descopar cine a fost antrenorul S.G. Sibiu atunci in sezonul 1930 / 1931 .
Va rog frumos sa nu ma uitati in caz ca reusiti totusi cumva sa aflati ce ma intereseaza !.
Multe salutari cu toata stima : Robert L. Fabry – Germania
pt Fabry
foarte interesant. incerc sa modific.
multumiri pentru informatii.