19Iun

HERMANN OBERTH – 10 MARI SIBIENI

S-a nascut la Sibiu în 1894. Scoala o face la Sighisoara iar studiile universitare le incepe la Munchen in medicina in 1912. Este medic militar in timpul razboiului mondial pe frontul rusesc si apoi la Sighisoara (aici realizand mai multe experimente stiintifice in domeniul imponderabilitatii). Realizeaza un experiment bazat pe lansarea unei rachete in 1917, la experiment asistand si ministrul german al Razboiului. Revine ca si cadru universitar la Munchen apoi la Gottingen, definitivandu-si lucrarea de doctorat in 1923 (la Universitatea din Cluj Napoca). Aceasta este respinsa de mediul stiintific fiind considerata utopica. Isi publica totusi lucrarea cu eforturi financiare considerabile nascand astfel o dura polemica in presa de specialitate a acelor vremuri.

Intre 1928 si 1929 locuieste in Berlin ca si consultant stiintific al primului film SF (Femeile de pe Luna). Primeste premiul „Rep – Hirsch” in 1929, oferit de Societatea Astronomica Franceza. Revine in tara predand fizica la Sibiu si la Medias. Se muta definitiv din Sibiu in 1938, in jurul razboiului mondial. Lucreaza la Viena la Colegiul Tehnic, apoi la Dresda tot la Colegiul Tehnic si in cele din urma la Peenemunde. Aici va fi implicat intr-o serie de proiecte militare, primind chiar „Crucea de Merit” prima clasa. Dupa razboi se muta intai la Wittenberg iar apoi la Feucht, langa Nurnberg. Pleaca pentru o scurta perioada in Elvetia si Italia ca si consultant stiintific. De aici pleaca la Huntsville unde va lucra alaturi de Wernher von Braun in Institutul de Explorare Spatiala, participand la proiectul de dezvoltare a tehnologiei spatiale pentru urmatoarea decada. Revine la Feucht pentru a isi publica cercetarile apoi se va reintoarce in SUA la Convair pentru a lua parte la proiectul american de realizare a rachetelor Atlas, in calitate de consultant tehnic.

Este considerat unul dintre parintii astronauticii mondiale. Este inventatorul conceptului de ardere in etape a combustibilului si a „efectului Oberth”. Prima racheta o construieste la 14 ani. Publica in 1923 lucrarea „Racheta in spatiul interplanetar”, in 1929 „Moduri de a calatori in spatiu”. Lanseaza prima racheta cu combustibil lichid (Kegelduse) in 1929. In 1953 publica „Omul in spatiu” (pentru prima data cineva propune conceptul de statie spatiala). Face parte din Partidul National Democratic din Germania intre 1962 si 1965. Se dedica si studierii energiilor alternative (va realiza printre primele proiecte ale unei centrale eoliene). Se dedica apoi filosofiei, publicand mai multe lucrari.

A fost casatorit pentru 70 de ani. A avut patru copii, unul murind in razboiul mondial. S-a retras din activitate in 1962, la varsta de 68 de ani. Moare la Nurnberg in 1989. In cinstea sa administratia din Feucht ii va dedica Muzeul Spatial ce ii poarta numele. Un crater de pe Luna ii poarta numele.

Distribuie articolul:

7 comentarii

  1. Un om remarcabil, pe care conducatorii acestei tari, la vremea respectiva nu l-au stiut aprecia deloc.Pacat, pentru ca asemenea oameni apar poate odata la 1000 de ani.Multi elevi dar si actuali studenti nici nu au auzit cel putin numele profesorului Oberth.Calitatea invatamantului romanesc inca lasa de dorit.
    Cu stima, Palcu sergiu

  2. pt Sergiu Palcu

    va multumesc pentru ganduri

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*