3Aug

ANTON TRAUTENBERGER – 10 MARI SIBIENI

A fost comite al Sibiului între 1431 şi 1432 şi primar al cetăţii între 1416 şi 1417 precum şi între 1440 şi 1442 şi în 1446. Familia Trautenberger era la acea vreme una dintre cele mai importante, fratele său Thomas fiind şi el primar al oraşului, ei reuşind a domina începutul de secol al XV-lea în Sibiu.

Sibiul în perioada lui Trautenberger, reconstituire realizată de Hermann Fabini cu o viziune ideală asupra anului 1380

În perioada sa se pot remarca o serie de momente importante pentru burgul medieval sibian. Numele său este legat în istorie de primele incursiuni ale otomanilor în jurul Sibiului. Astfel, în 1432 s-a întâmplat primul asediu turcesc asupra cetăţii.

În 1437 armata condusă de Trautenberger va înfrânge în afara cetăţii, o nouă armată a turcilor trimisă să asedieze cetatea. Succesul este imens, papa Eugen al V-lea trimitând scrisori de mulţumire şi lăudând lupta Sibiului.

În 1442 are loc o nouă bătălie în faţa zidurilor sibiene. De această dată, Ioan de Hunedoara, voievodul Transilvaniei în acel moment, va fi cel care va conduce armata, din care va face parte şi armata sibiană condusă de acelaşi Trautenberger. La acel moment el era jude regal.

În 1417 atestăm realizarea crucifixului ce astăzi în vedem în Capela Crucii de Peter Landregen. Este perioada în care Sibiul obţine de la regalitatea maghiară, dreptul la jurisdicţie proprie.

jurisdicţia proprie se putea vedea prin patru turnuleţe aşezate în jurul turnului principal al bisericii parohiale, aşa cum şi astăzi putem vedea şi la Sibiu. o altă variantă era adăugarea acestora la turnul principal al unei instituţii a cetăţii, aşa cum observăm într-o gravură din 1600 că s-a întâmplat cu Turnul Sfatului.

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*