4Iun

ARTHUR ARZ VON STRAUSSENBURG – 10 MARI SIBIENI

Este nascut la Sibiu in 1857. Studiaza la Viena, intrand de foarte tanar in armata imperiala. Provine dintr-o familie de patricieni saşi. Gimnaziul si liceul le face la Sibiu (la Colegiul Brukenthal). Studiază dreptul iar în 1878 intra la Academia Militară Tereziana.

Ajunge locotenent major, lucreaza in cadrul Marelui Stat Major al Armatei Imperiale, de aici transferandu-se la Ministerul de Razboi al Austro – Ungariei. În 1914 el este feldmaresal comandand divizia de infanterie Miskolc. Creste pe scara ierarhica, ajungand la comanda Armatei a 6-a. Cu aceasta va coordona cotraofensiva de la Tarnow impotriva armatei rusesti. In 1917 este numit sef al Marelui Stat Major al Armatei Austro – Ungare, fiind ultimul militar ce va avea această funcţie.

După Primul Război Mondial se va retrage în Ungaria la Budapesta unde va muri in 1935.

Distribuie articolul:

4 comentarii

  1. Eu zic ca un oarescare palmares totusi are generalul Arz:
    după izbucnirea Primului Război Mondial a fost numit comandant al Diviziei a 15-a de infanterie, iar apoi a comandat Divizia a VI-lea. Preluând comanda corpului, a avut un rol hotărâtor în cadrul bătăliei de la Limanova între 28 noiembrie și 18 decembrie 1914, dar și pe frontul de la Gorlice din mai, ce a permis Puterilor Centrale să oprească înaintarea trupelor rusești pe Frontul de Est. În august 1915 a fost promovat generall de infanterie, iar în 1916 a fost numit comandant al Armatei I, care sub conducerea lui a luptat ​​cu succes împotriva trupele române superioare numeric în timpul ofensivei transilvane, și a luat parte la ocuparea României.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*