6Ian

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU!

UN MARE SIBIAN, MELCHIOR CIBINENSIS

Melchior Cibinensis, așa cum era reprezentant în lucrarea lui Michael Maier.

sursa: wikipedia.org

Melchior Cibinensis este considerat cel mai important alchimist pe care spațiul Transilvaniei și de fapt întregul spațiu al României actuale l-a dat Europei și lumii renascentiste. S-a născut la Sibiu și probabil a purtat haine clericale. Istoricii ultimilor ani susțin chiar că acesta a ocupat o poziție importantă în structura administrativă a Bisericii.

Rămâne important pentru lumea alchimiștilor dar și pentru lumea științifică prin publicarea lucrării „Processus sub forma missae” scrisă în jurul lui 1525. Importanța lucrării rămâne în redarea procesului alchimic în forma unei liturghii, propunând conceptul de liturghie alchimică.

Lucrarea sa este publicată în 1602 în „Theatrum Chemicum” dar și în 1617 ca parte a lucrării lui Michael Maier – „Symbola aurae mensae”. În această lucrare Melchior Cibinensis este ales a fi reprezentantul regatului Ungariei între cei 12 mari alchemiști din istoria lumii, alături de Albertus Magnus, Avicenna sau Roger Bacon. El este în continuare citat de oamenii de știință ale secolelor XVI, XVII și chiar XIX.

Marea contrversă în jurul lui Melchior Cibinensis este cel al persoanei reale care s-a aflat în spatele acestui nume. Cei mai mulți istorici și oameni de știință cred că cel care a purtat acest nume a fost astrologul (din 1490) curții regale a lui Vladislav al II-lea (ultimul rege al Ungariei), Nicolas Melchior Szebeni (Szebeni însemnând tot Sibiu), de fapt numele fiind același doar scris în două limbi diferite. Primul care a propus această teorie a fost chiar Carl G. Jung.

Alte teorii i-au considerat pe Menyhert Miklos sau chiar pe Nicolaus Olahus (despre acest mare sibian am scris aici) ca adevărații alchimiști. Mai curând, numele lui Melchior Aurifaber (patrician sibian din secolul al XV-lea) și a primarului Sibiului Nicolaus Aurifaber au fost legate de numele alchimistului.

Distribuie articolul:

4 comentarii

  1. Szebeni Menyhért Miklós alias Nicolaus Melchior Cibinensis a fost considerat cel mai cunoscut alchimist de la inceputul sec.XVI din regatul maghiar pe timpul regelui II.Ulászló (Vladislav al II-lea). Numele Szebeni (=din Sibiu) sau in latina Cibinensis arata clar locul sau de origine.
    El spunea ca vrea sa faca aur pentru a sustine financiar luptele crestinatatii impotriva paginilor (turcilor). Dupa batalia de la Mohács (1526), cind regatul maghiar se destrama sub presiunea Imperiului Otoman (condus de sultanul Suleiman Magnificul), el se refugiaza la curtea lui Ferdinand I. in Cehia. In lipsa de resurse finaciare care sa-i sustina viata usoara cu care era obisnuit, se apuca de falsificat monede de aur. A fost prins si condamnat la moarte. Scrierile sale in domeniul alchimiei au fost descoperite intre lucrurile confiscate de autoritati.

  2. pt eugen

    multumesc pentru completari….totusi istoricii considera doar o ipoteza ca Szebeni Menyert Miklos este Melchior Cibinensis…

  3. Delczeg Eva Ibolya

    … Frumoasa pagina… !!!

  4. pt Delczeg Eva Ibolya

    va multumesc

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*