18Aug

ALBERT DORR – 10 MARI SIBIENI

A fost primar al oraşului, pentru 12 ani, între 1906 şi 1918. A fost una dintre cele mai importante perioade de transformare a Sibiului într-un oraş modern.

În mandatul său a fost realizată canalizarea şi pavarea oraşului. Tot în acea perioadă este electrificat parcul Sub Arini. Este montat şi ceasul din Turnul Sfatului (1906). Tot în perioada sa, se deschide şi cimitirul municipal ce funcţionează şi astăzi. În 1908 se construieşte podul de fier din Piaţa Cibin iar în 1912 viaductul de peste liniile ferate.

podul de fier de peste râul Cibin, construit în dreptul străzii Turnului şi a Pieţei Cibin

În perioada sa se va amenaja un nou cartier, cunoscut astăzi sub numele de 3 Stejari. În 1909 s-a finalizat statuia Mariei Tereza, ce şi astăzi se află în faţa bisericii catolice din Terezian. În 1909, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea lui Friedrich Schiller, pajiştea din spatele Pieţei Mari, este amenajată într-o piaţă ce până astăzi poartă numele poetului german. Lacurile din Pădurea Dumbrava sunt şi ele amenajate în 1915.

statuile

Maria Tereza                                               Friedrich Schiller

Construcţii importante s-au realizat în perioada sa. Astfel în 1906 se inaungurează Catedrala mitropolitană a Bisericii Ortodoxe. În 1908 se inaungurează clădirea Judecătoriei de pe actuala stradă a Victoriei. În acelaşi an se inaugurează şi clădirea şcolii evanghelice de pe strada 9 Mai (fostul palat al copiilor). De asemenea un mai mai târziu s-a finalizat construcţia clădirii şcolii de cadeţi, ce astăzi se află pe Calea Poplăcii iar în 1912 cazarma de cavalerie de pe actualul bulevard Vasile Milea.

biserica Sf. Johann, construită în apropierea Parcului ASTRA

Tot în perioada sa se construieşte şi fosta maternitate de pe bastionul Haller (1911) şi biserica Sf. Johann (1912). În 1914 se inaugurează actualul hotel Continental Forum, aflat în propeitatea Mitropoliei Ardealului.

Au loc momente importante din viaţa Sibiului. În 1907 este instalat episcop al Bisericii Evanghelice, Friedrich Teutsch. Cel mai important moment a fost Batălia de la Sibiu între armata Românie şi cea a Austro – Ungariei, câştigată de cea din urmă. În această perioadă, inclusiv împăratul de la Viena se va afla în oraş. Oraşul a fost bombardat de artileria română, apa potabilă nu va mai fi direcţionată spre oraş. Instituţiile se vor muta din oraş, aproximativ trei sferturi din cetăţeni, părăsind oraşul.

împăratul Austro – Ungariei la Sibiu, în preajma bătăliei de la Sibiu din 1916. posibil ca în această imagine să îi regăsim şi faţa primarului Dorr

Mandatul său se va termina înainte de Marea Unirea de la 1 Decembrie.

Distribuie articolul:

9 comentarii

  1. pai sa-i dam nota maxima si lui ca io zic ca merita !!!

  2. Georg Schoenpflug von Gambsenberg

    Ultima poza: cu Imparatul…care ar fi Imparatul Austro-Ungariei
    Greseala fatala.. 1916 tocmai murise Imparatul batran ca vremea, Franz Joseph I, noul Imparat, Carl abia venise la tron..
    Imparatul de aixci din poza, da, la Biserica Evanghelica din Cibinium/Hermannstad/Nagyszeben/Sibiu este Imparatul Reich-ului German, Wilhelm al II.-ea.
    Aici vedem si Garda Orasului, in negru era uniforma lor, eleganti si mandri, cei cu brandenburguri, cusme cu panas, chiar in fata Imparatului. Garda Imparatului German pare a fi o trupa jerpelita in comparatie cu Garda Orasului..
    DUPA aceasta vizita, Imparatul Wilhelm II. a trimis ORASULUI ca souvenir o vaza mare de cristal elegant slefuita.
    Poate mai este pe undeva..ma refer la vaza.

    Georg Schoenpflug von Gambsenberg

  3. Cu ce bani a realizat toate aceste constructii?
    Cu siguranta nu cu banii romanilor…

    Citeam comentariile de pe un site concurent unde cineva spunea ca nimeni nu este mai tare decat acest Albert….

  4. pt reader

    le-a facut cu banii sibienilor, de orice natie erau acestia, romani, sasi, maghiari, evrei si ce or mai fi fost…ca primar ramane unul dintre marii primari ai Sibiului…

  5. În momentul inaugurării Catedralei Mitropolitane a Bisericii Ortodoxe, primar al Sibiului era Josef Drotleff:
    „Catedrala Mitropolitană din Sibiu a fost sfințită la 30 aprilie/13 mai 1906, în Duminica Samarinencii, de mitropolitul Ioan Mețianu, împreună cu episcopul sufragan al Aradului, Ioan Papp, și cu un mare sobor de preoți și diaconi.
    Printre oaspeții de seamă au fost comitele suprem și comes al sașilor Gustav Thalmann, primarul Josef Drotleff, istoricul Nicolae Iorga, superintendentul luteran Friedrich Teutsch, prim-preotul și parohul reformat von Gidofalvy, protopopul greco-catolic Nicolae Togan, precum și autoritățile locale din acea vreme.
    Credincioșii care au asistat la acest eveniment au fost foarte numeroși.”
    Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Catedrala_Mitropolitan%C4%83_din_Sibiu

  6. „1909 / 1.7. Die neue Zibinsbrücke vor dem Sagtor wird dem Verkehr übergeben.” (Chronik der Stadt Hermannstadt Von 1100 – 1929, Emil Sigerus)

  7. Albert Dörr (n. 4.12.1858 – d. 29.07.1932) a fost primar al oraşului Sebeş / Mühlbach între 1904 – 1907, iar al oraşului Sibiu / Hermannstadt între 1907 – 1918.
    În decembrie 1918 a fost pensionat la cerere, dar în scurt timp, în 11 ianuarie 1919, a fost numit prefect al Municipiului Sibiu, de unde s-a retras în 1922.
    Antecesorul său în funcţia de Primar al Sibiului, Josef Drotleff, s-a pensionat în 10 ianuarie 1907.
    Sursa (paginile 11-12 şi 20) : https://books.google.ro/books?id=WBBi_Eg2TKcC&pg=PA11&lpg=PA11&dq=b%C3%BCrgermeister+hermannstadt+1908&source=bl&ots=_nhGqKTgjf&sig=_kbGb92kW0udf8MSCStIR-gdb5s&hl=ro&sa=X&ei=gAeTVLnMEpTUapzYgKgJ&ved=0CCQQ6AEwAA#v=onepage&q=b%C3%BCrgermeister%20hermannstadt%201908&f=false

  8. pt Gica

    va multumesc pentru informatii, ramane sa le verificam…

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*