19Aug

THOMAS BOMELIUS – 10 MARI SIBIENI

Nu este exactă data naşterii sale. S-a născut la Braşov dar va ajunge a studia la Sibiu, unde va şi rămâne pentru restul vieţii sale, în 1548 stabilindu-se definitiv.

A lucrat în administraţia oraşului dar şi în cea a Universităţii săseşti şi în cea a principatului. El a reprezentat principatul în cadrul reprezentanţei de la curtea habsburgă. El va fi activ în timpul negocierilor acestora cu principatul Transilvaniei.

Lucrarea sa, publicată în 1556, „Chronologia rerum Ungaricarum a primo Unnorum in Pannoniam adventu ad millesimum quingentesimum quinquagesimum septimum a nato Christo annum”, rămâne importantă pentru istoria Transilvaniei şi a Ungariei, fiind una dintre primele lucrări de istorie a acestui ţinut. Cronica a fost realizată la Sibiu. tot aici va publica o serie de lucrări legate de dreptul german şi de istoria naţiunii germane.

A fost membru al Magistratului sibian dar şi scrib al oraşului începând cu 1548, fiind cel care a refăcut arhivele cetăţii. A fost membru al Consiliului de Coroană al principelui Ioan Sigismund începând cu 1561.

La Sibiu a devenit pastor, dedicându-se Reformei lui Luther în 1569. La finalul vieţii va prelua parohia Slimnic, unde va muri în 1592.

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*