18Aug

LUKAS TRAPOLDNER – 10 MARI SIBIENI

Este unul dintre pionierii tipăritului în spaţiul românesc. El în 1528 va deschide prima tipografie sau primul atelier tipografic atestat până astăzi fiind cel mai vechi de pe teritoriul prezent al României. Aceasta a fost şi prima tipografie din regatul Ungariei, la aceea vreme.

El provenea din una dintre familiile patriciene ale Sibiului. S-a născut la sfârşitul secolului al XV-lea. A studiat la Koln între 1519 şi 1520. În 1524 îl regăsim ca făcând parte din conventul dominican din Bistriţa.

Ajunge la Sibiu în 1525 ca profesor al gimnaziului din Sibiu (actualul Colegiu Brukenthal). A fost magistrat al cetăţii, în cele din urmă ajungând senator al Sibiului. A fost între 1531 şi 1545 notar al oraşului iar apoi rector al gimnaziului (echivalentul directorului de astăzi a Colegiului Brukenthal)

Primele printuri ce au văzut lumina zilei au fost calendarele religioase ale parohiei Sibiului. În 1530 va publica lucrarea „Eine Kleine Unterrichtunge”.

cele trei fotografii reprezintă imagini din primele tipărituri de pe teritoriul României de astăzi

Printre lucrările importante ce vor fi tipărite în atelierul său deschis împreună cu Theobaldus Gryphius şi Valentinus Corvinus la care a lucrat şi Filip Moldoveanul, trebuie amintite lucrările lui Thomas Gemmarius, „Gramatica latină”, „Catehismul luteran” a lui Filip Moldoveanul (prima tipăritură în limba română) sau tratatul despre ciumă al lui Sebastian Pauschner.

Moare la Sibiu în 1547.

Distribuie articolul:

2 comentarii

  1. Nu se cade să fac, eu, aprecieri lcrărilor Dv., dar vă spun că citesc cu mult interes ce scrieţi. Sibiul, în toate timpurile, a fost la înălţime.

  2. pt grama

    va multumim

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*