28Aug

JOHANNES LULAY – 10 MARI SIBIENI

A fost comite al Sibiului şi al saşilor 1507 şi 1521. A fost perioada primarilor Paulus Remser, Mathias Armbruster, aceştia doi fiind cei mai importanţi şi prolifici primari ai acelei perioade.

placa de mormânt a lui Lulay din catedrala luterană din Sibiu

A fost unul dintre cei mai importanţi comiţi ai saşilor, conducând destinele acestora în timpul dinastiei poloneze a Jagellonilor ce conducea Ungaria în acea perioadă. Voievod al Transilvaniei era viitorul principe Janos Zapolya. Datorită politicii sale, a intrat de nenumărate ori în conflict cu regalitatea maghiară care îl va acuza de inobedeinţă. În 1513 Sibiul va fi chiar amendat cu 6000 de guldeni pentru poziţiile lui Lulay.

Rolul său a fost a menţine drepturile juridice seculare ale saşilor sosiţi în Transilvania. El a fost unul dintre principalii susţinători ai aducerii tuturor saşilor transilvăneni sub aceeaşi jurisdicţie, reuşind astfel o mai bună reprezentare a acestora.

A fost unul dintre mijlocitorii semnării tratatului de bună vecinătate între Ţara Românească şi Sibiu, fiind unul dintre procesele singulare din istoria acestui teritoriu, când un oraş medieval se ridică la nivelul încheierii unui tratat independent cu o ţară străină.

A militat permanent pentru protejarea şi dezvoltarea breslelor sibiene. Astfel pielarii, croitorii, tâmplarii şi curelarii primes noi statute şi sunt protejate împotriva concurenţei exterioare. Prin relaţiile sale cu ărincipii români, a reuşit a obţine privilegii pentru comercianţii şi producătorii sibieni.

A fost unul dintre comiţii monetăriei de la Sibiu, care în vremea sa a funcţionat clădirea viitoarei primării (de aceea găsim blazonul său acolo). El a cumpărat casa, adăugându-i noi aripi. Moare la Sibiu în 1521.

Distribuie articolul:

2 comentarii

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*