1Iul

MARTIN ADLER HOCHMEISTER – 10 MARI SIBIENI

S-a născut la Sibiu, fiind fiul lui Martin von Hochmeister sr. Studiază la Vac şi apoi la Cluj. Revine la Sibiu unde va lucra mai întâi în administraţia provincială iar apoi în Magistratul sibian.

El preia afacerile familiei, atât tipografiile, librăriile şi publicaţiile cât şi teatrul. A publicat începând până în 1801 „Siebenbürgische Quartalsschrift” o altă publicaţie a tipografiei familiei. Între 1805 şi 1824 va publica „Siebenbürgischen Provinzialblätter”, aceasta fiind prima publicaţie de cercetare şi istorie a Transilvaniei. Cumpără o casă în Piaţa Mare unde va deschide un nou atelier şi librărie.

teatrul orasului, dupa reconstructia lui von Hochmeister

Teatrul va arde în 1826 iar Hochmeister îl va reconstrui cu o nouă faţadă (cea actuală fiind o replică fidelă a acesteia) mai apropiată de stilul arhitectural al perioadei. Cortina va fi o replică a picturii lui Neuhauser despre Sibiu, comandată pictorului de însuşi Hochmeister. Costurile se vor apropia de 17.000 de guldeni.

interiorul salii Thalia, fotografie de Emil Fischer

Devine membru al Magistratului în 1811. Împăratul Franz I-ul îl va înobila doi ani mai târziu, iar în 1817 va deveni senator al Sibiului. În 1818 devine primar al oraşului. El va continua modelarea centrului istoric, prin deschiderea unor noi căi de comunicare între vechea cetate şi noile cartiere, prin demolarea sau remodelarea fortificaţiilor. În perioada sa se vor construi Templul Concordia, mai bine cunoscut sub numele de Templul Latzel şi monumentul împăratului Franz I-ul, ambele localizate pe „Promenada Invalizilor” (astăzi bulevardul Coposu). De asemenea, în mandatul său se vor da o serie de decizii privind creşterea calităţii vieţii în oraş, cum au fost regulementele servitorilor şi ale ucenicilor, privind trecerea animalelor prin oraş sau privind interzicerea fumatului în spaţii publice.

monumentul imparatului Francis I, fotografie realizata de Emil Fischer

S-a pensionat în 1829 când va renunţa la funcţia de primar. A fost căsătorit şi va avea un copil. A murit în 1837 la Sibiu.

Distribuie articolul:

3 comentarii

  1. Martin Edler von Hochmeister este corect – Edler inseamna Nobil, un grad primit pe merite, ce nu este nici baron nici conte etc. Adler iseamna vultur, decis-ar potrivi oare lui Napoleon. Tatal se chema Martin Hochmeister (fara „von”) si a ramas cu numele lui toata viata.
    Corectati va rog Adler in Edler si Martin von Hochmeister senior fara „von”. Sunt unii din stramosii mei.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*