29Apr

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU.

ȘCOALA din VISUL lui ANDREI ȘAGUNA

fotografie de Emil Fischer (despre acest mare sibian am scris aici)

Sinodul eparhial din 12 martie 1850 hotăra cumpărarea unei noi clădiri pentru suma de 600 de florini, pentru ca seminarul teologic înființat la Sibiu să îşi poată desfăşura activitatea. Casa va fi cumpărată în cele din urmă pentru suma de 20.000 de florini. Lângă acest imobil, Andrei Şaguna (despre acest mare sibian am scris aici) va mai cumpăra o casă pentru 30.000 de florini unde va muta şcoala teologică în 1864.

strada Mitropoliei (Măcelarilor), se pot vedea clădirile ce făceau parte din complexul andreian

În 1882 Consistoriul Arhidiecezan cere evaluarea unui plan de refacere sau construire a unui nou sediu al seminarului andreian. Comisia alcătuită (din ea făceau parte Ilarion Puşcariu, Zaharia Boiu – despre acest mare sibian am scris aici, Constantin Stezar, Anania Trâmbiţaş şi Eugeniu Brote) va lua decizia modernizării clădirii Tholdologhy (despre care am scris aici) şi construirea unui complex în cartierul Josefin. În cele din urmă se va lua decizia construirii unui nou sediu, dându-se un concurs, premiul fiind de 1.000 de florini.

palatul Tholdology, demolat de către administrația eparhială

În 1896 se va demola echivalentul clădirii din strada Mitropoliei, echivalent aflat pe strada Centumvirilor, aici clădindu-se internatul cu două etaje costurile ridicându-se la circa 36.00 de florini. În 1911 încă nu fusese luată nici o hotărâre definitivă, mitropolul Meţianu (despre acest mare sibian am scris aici) cerând edificarea noului sediu pe locul celui vechi. Cel care îl va susţine va fi Nicolae Ivan, referentul Comisiei organizate pentru a prezenta planurile de edificare, acesta dorind refacerea sediului actual şi nu construirea sa în altă locaţie, pe strada Victoriei cum dorea Partenie Cosma (despre acest mare sibian am scris aici) şi majoritatea membrilor sau pe strada Morii.

rămășițe ale clădirile ce existau pe locul actualei Facultăți de Teologie.

Hotărârea va fi luată în ideea construirii pe strada Victoriei dar Meţianu se va opune din nou, în ideea refacerii vechiului amplasament. În şedinţa Sinodului din 1913, se va definitiva proiectul alături de şcoala propriu-zisă urmându-se a se amenaja şi birouri pentru Mitropolie. Acceptarea proiectului va duce la demolarea imobilelor de pe două parcele medievale, începându-se construirea sediului şi a unei săli de gimnastică. Astăzi sala este una de festivităţi, cu dimensiunile de 18X10X8 metri.

fotografie de Emil Fischer

Pentru construire a fost angajată firma George Duşăiu şi Ioan Leucă din Braşov, contractul semnându-se în august 1913. Contractul a însemnat plata a 271.444 de lei, cheltuielile ridicându-se la circa 290.000 de coroane, cei mai mulţi provenind din fondurile băncii „Albina”. Lucrările au fost supravegheate de Ioan Pamfilie. În octombrie 1914 clădirea a fost finalizată, fiind sfinţită în 21 septembrie 1914. Recepţia a fost făcută de comisia Sinodului. Pe lângă spaţiul seminarului (două clase la parter, opt la primul etaj şi alte şapte la al doilea etaj) aici era amenajată şi locuinţa şi biroul (astăzi biroul de contabilitatea) directorului, camerele oamenilor de serviciu, două biblioteci, sala profesorală (astăzi secretariatul).

vechiul și prezentul aspect al Facultății de Teologie, ambele fotografii fiind realizate în 2011, când s-a realizat renovarea fațadei

scara interioară a clădirii, fotografie din 2011

Planul clădirii este în U, fiind formată dintr-un subsol, parter şi două etaje. Faţada prezintă două turnuri false decoraţi cu coloane şi prin elemente vegetale. Decoraţia este une neoromânească. Parterul este decorat cu elemente bosate şi cu arcaturi, ce subliniază forma semicilindrică a bazei superioare a ferestrelor.

curtea interioară a clădirii, fotografie din 2004, colecția personală

Ferestrele sunt dreptunghiulare. Portalul este semicircular cu un ancadrament decorat cu o ancoladă decorată cu elemente vegetale pe laturi. Uşa este din lemn în două canaturi decorată cu elemente vegetale şi o supralumină, golul fiind umplut de sticlă.

curtea interioară a clădirii, fotografie din 2004, colecția personală

Acoperişul este în două ape, coama fiind paralelă cu aliniamentul străzii. Corpul din dreapta corpului principal se dezvoltă într-o loggie cu arcade semicirculare. Holul se continuă prin trei rampe pe stânga acestuia.

imagine aeriană a complexului Facutății de Teologie din Sibiu. fotografie din anii `90

Distribuie articolul:

2 comentarii

  1. Fotografiile lui Emil Fischer sunt extraordinare! De unde le aveti?

  2. pt corina

    de pe internet, scanate din colectia proprie sau a altor persoane….

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*