19Aug

PARTENIE COSMA – 10 MARI SIBIENI

S-a născut în 1837 la Beiuş. A studiat în oraşul natal şi la Budapesta, unde se va specializa în drept. A fost preşedintele Societăţii Literare Studenţeşti „Petru Maior”.

A lucrat apoi ca stagiar în cabinetul de avocatură al lui Emanoil Gojdu. Revine în Transilvania, unde va lucra ca avocat.

Paralele cu activitatea sa profesională se va implica în politică. Va fi ales deputat în Parlamentul Ungariei.

Se mută definitiv la Sibiu, unde va prelua departamentul juridic al Băncii Albina, apoi fiind numit director general al băncii. La Sibiu a făcut parte din conducerea Partidului Naţional Român, a ASTRA (care era finanţată generos de banca condusă de Cosma) dar şi din consistoriul Mitropoliei Ardealului.

acţiunea a Băncii Albina

A sprijinit financiar deschiderea de şcoli în mediul rural precum şi tipărirea manualelor necesare. A acordat o serie de burse de studii. La Sibiu a ajutata la înfiinţarea şcolii civile de fete (actualul colegiu Octavian Goga).

Se va implica în construirea catedralei ortodoxe ce astăzi se află pe strada Mitropoliei. De asemenea va ajuta la construirea palatului mitropolitan dar şi a căminelor studenţiilor Institutului Teologic. La iniţiativa lui, Banca Albina a creat fondul „masa studenţească”, plus un depozit de 20.000 de florini destinat construirii unui internat de baieţi în Sibiu.

palatul mitropolitan de pe actuala stradă a Victoriei

A lucrat intens şi la înfiinţarea Societăţii Electrice din Transilvania, al cărei vicepreşedinte a fost dar şi a uzinei electrice din Sibiu.

A participat la redactarea „Enciclopediei Române”, prima astfel de lucrare din cultura românească. Aceasta va fi publicată în trei volume între 1898 – 1904, la Sibiu.

clădirea uzinei electrice din Sibiu

În timpul războiului, se va refugia în România dar va călători şi în Italia. A făcut parte din Consiliul Naţional pentru Unitatea Românilor din Paris.

A murit în 1923, fiind înmormântat la Sibiu.

Distribuie articolul:

11 comentarii

 1. cinste lui ! cum de atuci ei puteau atat de mult in timpuri grele si astia de acum (toti imbuibatii) strang numai pt ei , dar de la toti ! ii dam si lui nota maxima !

 2. pt Cornel M.

  1. le poti vizualiza atat pe blogul meu, primul articol din campanie…sau pe pagina de facebook…sau daca imi dai un mail, am sa iti fw lista.

  2. interesanta propunere…te rog vino cu detalii.

  multumesc

 3. Despre aceasta personalitate si chiar si despre poza cladirii evreiesti,cu poarta cu ceas (pe care am mai prins-o cand eram copil), de la intersectia strazii Uzinei cu Piata 1 Decembrie (garii) s-a scris in cartea recent lansata la Biblioteca ASTRA a carui autor este domnul Dr. Ing. Marcel Stancu.

  Inclusiv tatal meu este mentionat (pagina 361- arhivarul )

 4. Rectific:
  s-a scris despre cladirea evreiasca din poza,nu despre poza :)
  Cartea se numeste Sibiu si electrificarea Romaniei

 5. pt Zdancu Anton

  asa este, articolul a fost scris in 2011. cartea este o excelenta referinta.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*