13Iun

IOAN METIANU – 10 MARI SIBIENI

Nascut in anul 1828 la Zarnesti, a studiat la Brasov si Cluj, iar studiile universitare le va realiza la Sibiu. Va deveni preot in Rasnov si Zarnesti, vicar episcopal de Oradea, episcop al Aradului, arhiepiscop al Sibiului, membru in Consiliul National Bisericesc si in cele din urma datorita relatiei sale foarte apropiate cu Andrei Saguna, va fi ales de Sinod, mitropolit.

Pe langa activitatea religioasa el se va implica si in emanciparea romanilor, fiind deputat in Dieta Transilvaniei, iar mai tarziu a devenit membru al Casei Magnatilor. A construit scoli primare in toate parohiile si pe care le-a administrat. A infiintat o scoala de fete la Arad si un internat la Beius. De asemenea, a infiintat o tipografie.

Principalul sau interes a fost in edificarea unei biserici impozante pentru a puncta si a dovedi importanta bisericii ortodoxe din Ardeal. Un alt interes, la fel de important a fost pentru mitropolitul Metianu a fost dezvoltarea seminarului ortodox, acest lucru insemnand si construirea unui nou sediu.

macheta catedralei mitropolitane, acceptata de Ioan Metianu spre construire. fotografie de Emil Fischer

Sinodul Arhiepiscopesc hotărăşte în 1897 să rediscute problema construirii unei catedrale şi locul de amplasare a acesteia. Nemulţumit de propuneri, mitropolitul Ioan Meţianu cere o nouă dezbatere asupra terenului de amplasare. În 1900, în cadrul şedinţelor se propune din nou terenul de pe strada Andrei Şaguna numerele 14-16, grădina Flora şi un alt teren de pe strada Victoriei. Nici de această dată mitropolitul nu va fi de acord. Hotărârea lui Ioan Metianu era de a demola biserica grecească şi în locul ei să se construiască viitoarea catedrală.

Dupa cativa ani in care Ioan Metianu a refuzat cu incapatanare sa construiasca catedrala in locatia propusa, el va castiga batalia si va primi acceptul de demolare a vechii biserici grecesti si de construire a catedralei.
Dorinta sa era aceea de a avea un complex religios ortodox in interiorul vechii cetati medievale, adica in centrul cultural, in inima orasului. El astfel dorea a puncta si pozitiona definitiv mostenirea romaneasca si ortodoxa in cultutra orasului si in istoria acestuia. Catedrala urma să aibă hramul „Sfânta Treime”. Ea va fi inaugurată pe 13 mai 1906.

institutul teologic ortodox, construi la insistentele lui Metianu

In 1911 mitropolitul Ioan Metianu pune capat unei alte dezbateri si decide demolarea intregului complex Tholdologhy (ce fusese cumparat de Biserica Ortodoxa pentru a organiza invatamantul superior ortodox). El va coordona constructia noului sediu.

In 1916 mitropolitul Ioan Metianu moare, lasand in urma sa o mostenire importanta pentru comunitatea sibiana care si astazi se face simtita.

Distribuie articolul:

5 comentarii

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*