Fântâna a fost construită la iniţiativa Magistratului sibian şi amplasată în 1905, în acest piaţetă, născută dintr-o curioasă parcelare a terenului. Ea a fost aşezată în apropierea pantei de nord a citadelei în apropierea mânăstirii franciscane. Această piaţetă s-a născut prin retragerea alinimentului drept al străzii, odată cu împingerea celuilalt aliniament spre interiorul străzii, obligând astfel ca strada să fie deviată.
imagine generală a piațetei, sursa: bing.maps.com
strada Dealului, fotografie din 2004, colecția personală razvan c pop.
fotografie din perioada interbelică. se poate observa integral soclul fântânii.
Corpul fântânii este format dintr-un bazin evazat, cu baza superioară realizată în piatră, la fel ca întreaga fântână, şi aplicată pe corpul bazinului. În mijlocul acestui bazin se ridică statuia unei femei îmbrăcate după moda romană cu pruncul. Soclul este poligonal, având forma unui turn de cetate. Baza este mai mare ca volum decât corpul propriu zis.
sursa foto: sibiu360.ro
fotografie din anul 1981
În amenajarea inițială a fântânii și a statuii integrate, soclul pornea dintr-un grup de pietre de râu, dând senzația ridicării din piatră, din natură a întregului ansamblu. Acesta prezintă pe patru dintre laturile sale, mici nişe cu partea superioară semicilindrică, în care sunt fixate placi de piatră cu inscripţii. Din păcate două dintre ele lipsesc, pe când celelalte sunt ilizibile, unicul lucru care poate fi descifrat fiind anul în care a fost construită fântâna.
nișa plăcuțelor de pe soclul statuii.
Capul coloanei este mai mare în volum decât corpul acesteia şi este finalizat în creneluri. Aceasta este susţinută de consolete. În trecut, întreaga fântână era încercuită de un gard de plasă metalică.
fotografie din 2004, colecția personală razvan c pop.
Femeia este realizată şezând pe un grup de pietre, modul în care cade rochia fiind elementul ce dă mişcare acestei sculpturi. Ea este prinsă doar de o bretea. Frizura părului este realizat în acelaşi stil roman. Ea ţine în mână stângă o cupă din care ţâşnelte apa. Copilul este realizat nud ca un simbol al purităţii. Criticii de artă consideră că statuia este o reprezentare a Madonnei cu Pruncul.
fotografie din 2004, colecția personală razvan c pop.
fântâna a fost renovată, am putea spune chiar restaurată, în anii 2005 – 2006.
Eram foarte curios sa cunosc istoria acestei fantanii,multumesc mult ptr informatii Razvan,mai astept articole de genu.
Trec foarte des prin piata asta mica. Imi place foarte mult. Nu am banuit ca statuia e atat de veche. Multumesc pentru informatii.
pt danny
iti multumesc
pt Gabriela
eu iti multumesc
Imi place foarte mult aceasta strada. Mai ales casa din fata fantanii, fantana prorpiu zisa, dar si alte cladiri din zona.
O fotografie recenta a fantanii gasesti aici
http://neaguteodora.wordpress.com/2012/04/24/cladiri-vechi-din-sibiu-1/
Multumim pentru lamuriri asupra fantanii, foarte fain articolul.
pt Teo
multumesc mult
Vezi si aici, a doua inscriptie. Poza „din anul 1981” este de pe la 1986/87 din simplul motiv ca atunci am facut-o… In link/material este si opinia mea cu pribire la faptul ca NU este Madonna cu Pruncul.
pt chisi
am citit articolul, eu unul nu risc a da un verdict nefiind specialist in istoria artei…am scris doar ce unii specialisti au propus ca explicatie….
multumesc mult.
nici nu trebuie sa risti mult ca sa realizezi ca e o numire anapoda. Trebuie doar sa ai anumite cunostinte de religie, pe care criticu ala nu pare a le avea… Apropo, ai cunostinta de cine -critic – a lansat ideea cu Madonna?
chisi,ai dreptate !