UN MARE SIBIAN ARE STATUIE LA VIENA.
Profesorul Alexandru Avram mi-a reamintit de un lucru inedit şi probabil mai puțin știut: un mare sibian are statuie la Viena, în capitala Austriei şi a fostului Imperiu Habsburgic.
Despre cine este vorba? Evident că despre Samuel von Brukenthal (despre acest mare sibian am scris aici), guvernator al Transilvaniei și consilier al împărătesei Maria Theresia, la Viena în capitala imperiului.
monumentul Mariei Theresia din piaţa Maria Theresia din Viena.
Statuia sa este parte a ansamblului monumental dedicat marii împărătese germane. El alături de alte 18 personalități ale imperiului din acea perioadă, precum Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, ministrului Anton Kauniz susțin practic statuia împărătesei aşa cum au făcut-o în întreaga ei viață.
Statuia este o alegorie perfectă a guvernării iluministe a Mariei Theresia.
împărăteasa Maria Theresia cu două dintre virtuţi
Statuia se află în piața ce poartă același nume al împărătesei. Spațiul a fost reamenajat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, locul vechilor grajduri imperiale fiind luat de clădirile muzeelor de Istorie Naturală respectiv de Istorie a Artei.
Între cele două clădiri construite în 1899 se afla statuia Mariei Theresia. În 1890 sunt amenajate patru fântâni, dar totul a început cu statuia împărătesei. În 1888, 13 mai, la 13 ani de la începerea lucrărilor, monumentul este inaugurat. Toate clopotele Vienei au răsunat la dezvelirea monumentului.
statuia ecvestră a lui Gideon Ernst von Laudon, general al Imperiului, parte a monumentului împărătesei.
Complexul a fost realizat de Kaspar von Zumbusch. El este câștigătorul concursului la care au participat alţi doi sculptori în 1874. Karl von Hasenauer a fost arhitectul lucrărilor.
monumentul împărătesei Maria Theresia din Viena.
Are 19 metri înălțime și o greutate de aproximativ 44 de tone. Statuia propriu-zisă are un diametru de 6 metri. Piedestalul are 632 metri pătrați. Totul este realizat din piatră, granit şi bronz. Materialele sunt aduse din întreg Imperiul.
fotografie de arhivă cu statuia lui Kauniz în prim plan
Maria Theresia salută cu mâna dreaptă iar în cea stângă ţine un sceptru și Pragmatica Sancţiune. Mamă, iluministă, absolutistă. În jurul tronului, pe cornișă, sunt reprezentări ale virtuțiilor alegorice – justiția, puterea, blândețea și ințelepciunea.
imagine de arhivă a pieţii Maria Theresia cu monumentul
Pe timpane sunt patru statui ce definesc grupul statuar. Aceste statui reprezintă consilierii – imaginea simbol fiind a ministrului Kauniz; administratorii – reprezentați de Friedrich Wilhelm von Haugwitz; militarii – reprezentați de prințul de Liechtenstein, Joseph Wenzel I și oamenii de cultură simbolizați de doctorul Gerard van Swieten. În fața acestora se află patru statui ecvestre a celor mai importanți generali ai Imperiului.
În grupul administratorilor se regăsește şi statuia lui Brukenthal. Alături de statuia sa se regăsește și statuia unui alt guvernator al Transilvaniei, Andreas Hadik von Futak. Pe întreg grupul statuar sunt reprezentanți ai tuturor provinciilor importante ale Imperiului, dovedind o atenție deosebită a arhitectului şi proiectantului în mesajul transmis.
grupul se află pe latura dreaptă a monumentului, Brukenthal fiind al doilea de la stânga la dreapta, alături de avocatul maghiar Antal Grassalkovich, profesorul de drept Paul Joseph von Riegger, avocatul italian Karl Anton von Martini şi a avocatului şi reformatorului Joseph von Sonnenfels.
sursa fotografiilor: www.wikipedia.org