Judeţul Sibiu are multe locuri ascunse sau mai puţin văzute de ochiul trecătorului şi vizitatorului de drumuri judeţene şi naţionale. Dacă te desprinzi de aceste artere ajungi în locuri, sătuleţe, cătune magice. Cum populaţia nu a prea avut bani în perioada comunistă şi mai ales după ea, ele au rămas aproape încremenite.
Regina acestor mici bijuterii este fără îndoială Richişul. Aşezat între două biserici fortificate mari, Moşna şi Biertan pe un drum ce până ieri era de pământ, Richişul, este o poveste în sine.
Am filmat în urmă cu ceva zile un reportaj pentru TVR şi am revenit si am redescoperit ce oameni minunaţi are şi am revăzut locurile acele, plin de uimire.
Richişenii se laudă că sunt sat bogat, că sunt sat săsesc, că sunt plini de străini – germani, francezi, olandezi – mutaţi la ei în sat. Richişenii se laudă cu o biserică scoasă din tiparele bisericilor fortifcate saxone. Ei spun că a fost mânăstire şi că au construit-o cistercienii de la Cârţa. Legendele sunt multe de la întemeiere la pelicanul de pe blazon şi până la soldaţii ruşi care au ajuns pe la ei în `45. Au şi un povestitor desăvârşit, bătrânul Schaas.
Mergeţi la Richiş. Aveţi ce vedea, aveţi unde dormi, aveţi unde mânca şi vă distra, aveţi evenimente culturale (Bookfest-ul e deja tradiţie), aveţi aer curat şi oameni frumoşi.
Iată câteva motive…