6Apr

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU.

LA FLOAȘIU

Oricare dintre sibieni știm numele de Floașiu, am cumpărat de la Floașiu, bunicii ne-au povestit despre Floașiu și chiar dacă astăzi cumpărăm de la Billa tot ”la Floașiu” mergem. Este cel mai renumit magazin al Sibiului.

Despre Ilie Floașiu, un mare sibian, am scris aici.

Casa Floașiu în 2009.

Casa Floașiu a fost construită de către familia Seiverth în jurul lui 1900. În timpul Primului Război Mondial, casa a fost cumpărată, în 1916, de Ilie Floașiu care a deschis în 1920 cel mai mare magazin românesc din Transilvania. El își muta astfel afacerile de la Miercurea Sibiului direct în centrul Sibiului.

casa era una din imaginile familiei Floașiu, regăsind-o în majoritatea documentelor acestora.

Așezat pe strada principală a Sibiului, strada Regina Maria, actuala Nicolae Bălcescu devine rapid un concurent serios pentru Misselbacher sau celălalte magazine alimentare sibiene. Magazinul funcționează sub administrarea lui Floașiu până în preajma celui de Al Doilea Război Mondial. Din 1937 afacerea este preluată de fiul lui Ilie Floașiu, acesta din urmă murind în acel an.

interior al anilor `20 în magazinul lui Floașiu

cam așa arăta Bălcescu la începutul secolului XX. plin de magazine, elegante, curate. o mare cocurență între acestea.

Comuniștii naționalizează casa, fiul lui Floașiu fiind persecutat și în cele din urmă sinucigându-se din cauza presiunii autorităților comuniste. Funcția comercială a fost păstrată la parter până în prezent. Numele de „Floașiu” a rămas până astăzi numele de recunoaștere al casei. După 2004 casa a fost retrocedată urmașilor familiei care astăzi o administrează.

Casa Floașiu în 2005

tramvaiul trece pe lângă Floașiu (în dreapta). fotografie de Emil Fischer (despre acest mare sibian am scris aici).

Casa are nenumărate elemente tipice eclecticului începutului de secol al XX-lea, cum sunt ferestrele și ancadramentele lor, balconul Art-Deco, cursiva din fier forjat sau volutele ce mențin cornișa. provin din același repertoriu.

Casa are un parter și două etaje. Colțul ce face trecerea dintre fațada de pe strada Nicolae Bălcescu cu cea de pe strada Alexandru Papiu Ilarian este teșit.

Distribuie articolul:

5 comentarii

  1. Buna ziua,
    Ma bucur ca am gasit un articol bine structurat despre istoria Sibiului.Cat de curand,adica in 3 saptamani,voi deveni cetatean al Sibiului si doresc sa cunosc istoria acestui minunat oras.
    Va astept cu interes cu articole noi.Feicitari!

  2. pt Gabriela

    daca dai search pe blogul meu…o sa gasesti cateva sute de articole dedicate istoriei Sibiului si oamenilor sai…

  3. Articol interesant, dar fii mai atent. Nu stiu daca greselile facute de tine sunt de istorie sau de aritmetica. 1916 nu este dupa primul razboi, asa cum 1937 nu este dupa al doile razboi mondial (daca vorbim de Ilie Floasiu) Daca nu, sunt greseli de exprimare.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*