5Iul

ILIE FLOASIU – 10 MARI SIBIENI

S-a născut în 1864 la Galeş, în apropiere de Sibiu.

foaie de varsamant a familiei Floasiu din 1937

Afacerile şi le începe la Tilişca şi apoi la Miercurea Sibiului (în 1888). Aici şi-a deschis un magazin şi un depozit unde vindea marfa procurată de la Sibiu. El vindea orice fel de produse, de la cele de uz casnic până la alimente.

În timpul Primului Război Mondial va fi unul dintre primii oameni de afaceri de origine română care îşi deschide magazin în vechea cetate medievală, stabilindu-şi sediul general al afacerii pe actuala stradă Bălcescu (în 1916), în casa ce şi astăzi este cunoscută de sibieni drept Casa „Floaşiu” (unde este magazinul Billa). Se implică şi în alte afaceri, cum sunt şi cele imobiliare, construind o serie de clădiri pe actuala stradă Magheru.

cladirea Floasiu de pe strada Nicolae Balcescu

„Ilie Floaşiu – Societatea Anonimă Română de Comerţ”, compania lui Floaşiu va fi listată în anii `30 ai secolului trecut la Bursa Română de Mărfuri.

Moare în 1937, fiind înmormântat în cimitirul municipal al oraşului. Destinul familiei sale va fi unul trist, fii, continuându-i afacerea dar murind repede, la Viena şi la Sibiu, acesta din urmă sinucigându-se după ce averea familiei va fi confiscată de autorităţile comuniste, iar Securitatea începuse procesul de arestare şi condamnare.

Distribuie articolul: