23Aug

PE URMELE SULTANILOR….CAPPADOCIA

Cappadocia în apropiere de Mustafapasa

Este foarte greu să îți dai seama cu ce să începi când vine vorba despre această regiune de vis. De aceea spun așa: puține locuri din această lume sunt la fel de frumoase și magice precium SIBIUL dar Cappadocia este un astfel de ținut.

Cappadocia în apropiere de Uchisar

Nu vă vorbesc de cazare, de drum sau de mâncare pentru că pentru fiecare în parte am să scriu un articol spre finalul călătoriei mele.

Cappadocia în apropiere de Goreme

Cappadocia trebuie înțeleasă ca o zonă a istoriei, ca o zonă în care oricând te aștepți să vezi un călugăr bizantin sau un călăreț selgiucid sau un negustor grec răsărind din pământ și trecându-ți prin față.

Cappadocia în apropiere de Uchisar

Cappadocia în apropiere de Goreme

Cappadocia este un paradis în care oamenii au ales să trăiască alături de natură. Cappadocia este una din acele zone ale Europei pe care nu trebuie să o ratezi în viață. Aici oamenii sunt altfel. Toți știu o limbă, ba chiar două, sunt săritori, sunt deschiși, muncesc pentru tine – turistul. Am vizitat cam tot ce era de vizitat și am să vă scriu despre fiecare în parte.

URGUP

Ne-am cazat la Urgup dar acest orășel/ stațiune de 10.000 de oameni nu este doar un loc de cazare și de mancat. Urgup este un excelent loc de unde să pornești această aventură. Are tot, cazare, restaurante bune, bazar, magazine, oameni săritori dar mai ales monumente.

Are biserici părăsite, are moschee, are case vechi de sute de ani, are hamam (baie turcească), are cărări uitate de oameni, are un excelent belvedere. Urgup este un excelent punct în care înțelegi ce înseamnă Cappadocia și cum să îți pornești călătoria.

una din încăperile săpate în munte în urmă cu câteva sute de ani

Convins de un negustor am pornit la descoperirea locurilor mai puțin cunoscute ale orașului, evident toate ascunse, săpate sau construite în stânca ce guvernează localitatea. Am vizitat biserici vechi din vremea romanilor, am vizitat vechiul hamam, am intrat pe un tunel lung de 2 kilometri, tunel ce lega casele din stâncă.

stradă cu origini medievale din Urgup

Când stai pe terasa din fața stâncii, ronțăind migdale și bând un ceai turcesc, admirând măreția naturii și a omului, credeți-mă, nu mai ai nevoie de nimic.

ORTAHISAR

orașul istoric părăsit

Când dați pe google o căutare pentru Cappadocia și vedeți o așezare, considerată tipică pentru acest ținut, despre Ortahisar vorbim. Satul acesta a fost primul vizitat în aceste zile. El se află la umbra unul colos de piatră, denumit castel. La poala sa, se deschide vechiul oraș, în mare măsură părăsit dar absolut spectaculos.

Astăzi prăvăliile și casele sunt pe platoul din jurul stâncii. Aici am văzut cele mai autentice prăvălii turcești, cele mai multe produse și cei mai interesanți turci. Din păcate ascensiunea spre vârful colosului este interzisă datorită lucrărilor de consolidare. Merită să te aventurezi în vechiul oraș, între ruine și case părăsite.

colosul de piatră al Ortahisarului

Rămân cu amintirea turbanului cumpărat aici.

GOREME

mânăstirea călugărițelor, intrarea în muzeul în aer liber

Goreme este centrul principal al turismului cultural al zonei, aici existând un muzeu în aer liber pe lângă care Muzeul ASTRA de la noi din Sibiu sau Muzeul Satului din București sunt precum șoriceii pe lângă elefant. Ambele instituții românești sunt copii mici pe lângă acest muzeu care strânge milioane de vizitatori anual. Biletul este de 15 lire turcești, aproximativ 7 euro.

biserica sandalelor de la Goreme

La Goreme descoperi facerea creștinismului. Mă întreb prin care capelă a trecut apostolul Pavel prin periplurile sale cappadociene la fel ca sfântul Vasile sau Grigorie de Nyssa. Capele vechi de sute și mii de ani, picturi murale de o valoare inestimabilă, toate sunt aranjate pentru vizitatorul modern. Aici simți prezența apostolilor sau a sființilor printre miile de japonezi, francezi, turci sau mai știu eu ce nație trece pe acolo.

CAVUCIN

Una din frumoasele descoperiri. Un perete de piatră transformat într-o localitate vie acum ceva sute de ani. Urcând pe cărările stâncii, sus tot mai sus, am dat peste o imagine de vis dar și de biserica Sfântului Ioan Botezătorul, un bijuterie amenajată în piatra dură a stâncii ca loc de cult acum o mie și ceva de ani.

biserica Sfântul Ioan Botezătorul

Jos o moschee funcțională, sus o biserică uitată de civiliație, istoria își continuă drumul.

AVANOS

unul din depozitele orașului subteran

Nu ai mare lucru de vizitat, o moschee, o fortăreață și o statuie a olarului, Avanosul este un  orășel al regiunii. Nu am ratat, însă, ocazia de a vizita unul din orașele subterane aflate în imediata vecinătate. Cu 5 lire turcești am putut intra în măruntaiele acestui bunker al istoriei.

GULSEHIR

La Gulsehir am putut vedea doar moscheea, dar din păcate aceasta era închisă, unul din păcatele lumii musulmane, unde cu greu poți intra să vizitezi interiorul acestor lăcașuri de cult, total diferit de lumea creștină, unde catedralele sunt principala atracție și marcă de laudă a fiecărui orășel sau sătuc.

UCHISAR

Și această localitate s-a construit în jurul unui colos – castel de piatră. Satul este opusul Ortahisarului. Lumea este mai cosmopolită, mai deschisă comerțului, mai jovială dar mai străină de spiritul cappadocian. Împrejurimile sunt cutremurătoare, de asemenea.

Am oprit și am înlemnit de frumosul ce mi s-a deschis în fața ochilor. Aici poți urca până în vârful stâncii dar îți va fi foarte greu datorită miilor de turiști ce asaltează castelul în fiecare minut.

MUSTAFAPASA

ieșirea din Mustafapasa

Surpriza plăcută a călătoriei, un sătuc uitat de lume dar plin de viață și de produse tradiționale, atât de liniștit că mie mi-a adus aminte de plimbările din copilăriei din jurul Sibiului făcute cu bunicul meu.

mânăstirea Sfântul Nicolae

O biserică a sfântului Vasile, o mânăstire a sfântului Nicolae (ruptă parcă din cărțile de istorie a monasticii incipiente) dar mai ales centrul săpat în stânca cappadociană mă fac să vă spun că neapărat trebuie vizitat acest loc.

CEMIL

pe acest drum, m-am simțit precum un pelerin medieval al Europei

Aici am dat peste o altă mânăstire (4 lire turcești intrarea) construită în secolul al IX-lea și dedicată sfântului Ștefan. Merită vizitată.

SOBASOS

mozaicul roman din centrul administrativ al localității

baia publică cu hypocaust

Intrând în Sahinefendi am dat peste un semn ce ne-a îndreptat spre ruinele unui oraș roman, construit pentru a controla văile acestei zone. Se mai pot vedea străzile, unele case dar mai ales baia publică (cu un excelent păstrat hypocaust) și forul cu mozaicuri peste care creștinii secolului al IV-lea au consturit biserica comunității. Toate acestea la umbra unui munte piramidă ce păzește liniștea locurilor.

DERINKUYU

La suprafață am admirat o biserică transformată în o moschee (deși nu am descoperit și minaretul) dar adevărata comoară este poate cel mai mare oraș subteran din cele câteva zeci de astfel de labirinturi subterane.

biserica/ moschee din centrul localității

Pentru 15 lire turcești am intrat sau mai corect spus am coborât peste 40 de metri în măruntaiele pământului. Oamenii ce locuiau în aceste orașe (în vreme de primejdie) aveau tot acolo: locuințe, biserică, școală, sală de consiliu, depozite, toalete, apă, grajduri, cimitir. Peste 10.000 de oameni puteau sta aici fără probleme.

depozite de cereale la Derinkuyu

O experientă unică, cu multă adrenalină. Faptul că te poți pierde lejer, că ai un coborâș și urcuș abrupt, că treci prin tunele mici și strâmte te fac să simți istoria lângă tine (și nu, nu este un turist japonez pitit în spatele tău).

NEVSEHIR

cetatea selgiucidă (plan îndepărtat) și moscheea lui Ibrahim pasa

Vechia Nyssa, este capitala districtului, este cât Alba Iulia (un pic mai mare) dar seacă. Aici nu este Cappadocia. Valoarea sa este dată de fortificația selgiucidă aflată pe dealul cel mai înalt și de moscheea din centrul istoric, un excelent exemplu de kullye otomană. Ce este kullye? Este un concept foarte interesant propus de civilizația otomană, prin care ei, administratorii otomani construiau într-o localitate un astfel de complex denumit ”kullye” și care cuprindea cel puțin o moschee, o școala teologică, o baie, o bucătărie, o fântână, o medresă, astfel implementând un confort minim civilizator în orice colț al imperiului. Din păcate ambele erau închise.

moscheea și kullye, cel mai important centru administrativ din această regiune.

Acum sunt în drum spre Mersin. Ne auzim mâine cu impresii mediteraneene.

Distribuie articolul:

7 comentarii

 1. Foarte frumos ai povestit !!! Mi-ar place sa fiu si eu acolo !!!

 2. pt Alex

  sa stii ca nu este asa scump….

 3. Cristian Vintila

  Super. Cu adevarat interesant. Drum bun! Tot ce scrii tu e pledoarie si incurajare pentru mine.
  Multumesc,
  Cristian Vintila

 4. Este suficienta o zi pentru a putea vizita cele descrise? Intreb deoarece am numai o zi rezervata pentru Goreme…
  Multumesc!

 5. pt Doina

  asa este…foarte corect

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*