25Aug

PE URMELE SULTANILOR……COASTA MEDITERANEANĂ

Din Cappadocia, de la Nevsehir am pornit spre Mersin, evident pe autostradă, doar ce putem găsi ca drum încreierii munților decât o autostradă cu zeci de tuneluri săpate în munte? Ca în România….

Am cotit spre Mersin dar am mers mai departe cu ideea de a înopta la Antalya.

Mediterana la Bozakyay

Ceea ce merită admirat în această țară după Istanbul și periplul Cappadocian, este drumul pe coasta Mediteranei. Absolut spectaculos, cu nimic mai prejos ca drumul mediteranean din Franța sau Italia sau Croația – Muntenegru.

Muntele se scufundă în apă, venit a se răcori de dogoarea verii. Apropo de ea, efectiv te topești de la căldura mare și vântul lipsă.

Din autostradă dăm direct în munte, apoi pe cărările muntelui descoperi toate insulele, golfulețele și istmurile sculptate de mare în munte. Odată terminat acest drum plin de palmieri, banani și alți pomi exotici, dai în nebunia stațiunilor litorale ale Turciei: Mahmtlar, Alanya (cu o cetate impresionantă ce și astăzi păzește orașul), Konakli, Side, Antalya (mama stațiunilor turcești de la Mediterană), Kemer și în final, după două zile, în paradisul de la Kas, unde am și înoptat într-un hotel pe cât de frumos pe atât de accesibil.

la tot pasul găsești o fortificație, grecească, romană, bizantină, cruciată sau otomană

Alanya

cașcavalul Antalyei

Kemer

Pe drum cea mai serioasă oprire am facut-o la Side, anticul oraș grecesc-elenistic-roman-bizantin ce s-a înălțat aici pe coasta pamphilyană. Este pentru întâia oară când văd ”pe viu” un teatru grecesc și un for roman. Ambele impresionante și aș spune edificatoare pentru cele două civilizații fără de care Europa nu ar fi fost ceea ce este astăzi.

teatrul grecesc de la Side

forul roman de la Side

Coasta Mediteranei nu mai este doar o fugă după pașii sultanilor, este o fugă după filosofia și zeii grecilor, după legiunile romane și bizantine, după toată civilizația europeană. Pentru pasionații de călătorii, de natură și istorie este un dar excelent să poți să mergi și să descoperi această bucată a Europei.

…..marea era în spatele meu….

Acum stau pe terasă, cu fața spre mare, ascultând Nirvana și scriindu-vă aceste rânduri.

aici dorm pentru câteva nopți

paradisul de la Kas (doar o privire vă pot oferi)

Distribuie articolul:

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*