6Noi

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU

HERMANNSTADTER LISZT

Acum 200 de ani s-a născut Franz Liszt, unul dintre marii eroi ale Romantismului european, ungur în origini, germano-franc în educație, music-icon al secolului al XIX-lea, el a creat o adevărată lisztomanie.

Ceea ce puțin știu este că între 1846 și 1847 a efectuat un turneu în Imperiul Habsburgic și în principatele românești. Un astfel de turneu ar echivala cu un turneu național al U2, de ce nu.

În aces turneu pentru patru zile (20 – 24 noiembrie 1846) a stat la Sibiu, unde a și concertat în prima zi. Se prea poate ca el să fi sosit la Sibiu în ziua precedentă, data nu este clară. Cert este că el a concertat în Casa Societății, o construcție ce exista apoi pe locul actual al Casei Armatei dar în vrema sa posibil să fi fost vorba despre sala din spatele hotelului denumită și Reduta (este o teorie) și că a fost cazat la Împăratul Romanilor (vechea locație).

Casa Societății, a fost apoi contruită pe bulevardul Victoriei de astăzi. Nu am fotografii cu Reduta…

A cântat pe unul (sau două) Erard (marca importantă de pian) opere din creația personală, din Ludwig van Beethoven și din Frederic Chopin.

Casa Societății, fotografie realizată de Emil Fischer (despre acest mare sibian am scris aici)

Ceea ce este remarcabil la acest turneu este că în timpul său, Liszt a continuat a lucra la rapsodiile sale (denumite generic ”ungare”). O parte importantă a fost scrisă la Sibiu și de aceea una dintre suitele sale este denumită ”Hermannstadter”!!!

vechiul ”Impăratul Romanilor” (citiți mai multe aici), hotelul în care a fost cazat Franz Liszt.

De abia în anii `30 ai secolului trecut, muzicologul Octavian Beu (născut la Orlat, lângă Sibiu) redecoperă această piesă importantă care din acel moment rămâne cunoscută în lume drept…….

…………Franz Liszt – ”Rapsodia română” în G minor cu suita sa ”Sibiana”.

click-ul pe imagine, vă va duce pe site-ul unde puteți sculta această suită sibiană, dați click pe nota muzicală de sub No. 20 și așa veți asculta întreaga rapsodie

Distribuie articolul:

2 comentarii

  1. 1846 – compozitorul şi pianistul Franz Liszt (1811-1886) concertează în Hermannstadt / Sibiu
    1884 – se inaugurează Gesellschaftshaus / Casa Societății, care dispunea de o sala corespunzatoare de concerte, mai ales sub aspect acustic.
    „Cert este că el a concertat în Casa Societății…” ???

  2. pt Gica

    asa este, aceea era noua Casa a Societatii, el a concertat in vechea Casa de pe Xenopol, in spatele hotelului Imparatul Romanilor, unde este Mojo astazi. Nu aveam fotografii pe atunci….am modificat

    multumesc,

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*