21Mar

ISTORIA ORASULUI NOSTRU: SIBIU

FILARMONICA

Dezvoltarea Sibiului a făcut necesara crearea unor noi institutii care sa suplineasca cerearea tot mai accentuata de frumos a locuitorilor acestui oras. Faptul ca Sibiul era una dintre locatiile importante ale administratiei imperiale a facut ca aceasta nevoie, de a crea mijloacele necesare pentru ca locuitorii sa poata petrece timpul liber pe care il aveau in concordanta cu moda vremii.

Deja in 1744, de doua ori pe saptamana M. V. Heydendorf organiza in cadrul Collegium Musicum, serate muzicale. In 1846, Franz Liszt va concerta la Sibiu iar in 1847, Richard Strauss va tine trei concerte. Dupa crearea dualismului austro-ungar vor concerta in 1879, Johannes Brahms si J. Joachim.

cladirea Filarmonicii, la inceputul secolului al XX-lea. se poate observa ca nu exista nici pana acest moment, modificari esentiale ale fatadei. unicul element ce astazi a disparut este frontonul modelat la baza acoperisului.

In 1878, va fi inaugurata cladirea care va gazdui de acum incolo toate activitatile muzicale din Sibiu pana in 2004 cand odata cu deschiderea Salii Thalia, filarmonica se va muta in sediu nou. In locul ei se va muta sectia pentru copii a Bibliotecii ASTRA. Odata retrocedata cladirea, aici se va deschide un restaurant cu specific sasesc. Edificiul este format din doua corpuri, unul dintre ele avand si subsol. Primul corp, este dreptunghiular , subsolul fiind mai vechi tradat fiind de boltiile semicilindrice, cu penetratii.

cladirea Filarmonicii in 2004.

Fatada este formata din sapte travee, cinci dintre ele fiind in rezalit. Este formata din soclu cu ferestre la demisol. Ferestrele din rezalit sunt formate dintr-un parapet, cu chenar dreptunghiular, brau de solbanc. Ferestrele sunt in doua canaturi si patru campuri vitrate, finalizandu-se in arc de semicerc, dispus pe pilastrii, dublii la sfarsitul rezalitului. La cornisa este aplicata o friza decorata cu ghirlande, sustinuta pe console si volute. Ferestrele sunt geminate, finalizate intr-un arc de semicerc, pe laterale fiind aplicati pilastrii uniti prin antablamentul superior. Poarta este de asemenea in doua canaturi si o supralumina. Acoperisul este in doua ape, cu o lucarna pe rezalit in forma unui fronton triunghiular.  Coama este paralela cu aliniamentul strazii.

detaliu de pe fatada. se poate astfel analiza decoratia.

In interior sala de auditii muzicale are tavanul decorat cu zugraveala realizata in sablon. Al doilea corp este format in cinci axe, a doua avand aplicata o poarta semicirculara, formata din opt ochiuri dreptunghiulare. Acoperisul este realizat in doua ape, cu coama paralela cu fatada, lucarnele fiind tip ochi.

Distribuie articolul:

3 comentarii

  1. Și tu ești invitat duminică, 28.03.2010, pe terenul de la Top of the fooball, de pe Milea (Sibiu), să-ți etalezi talentele ascunse la un meci de fotbal 😀

    Lista o găsești aici:
    http://daninhodj.blogspot.com/2010/03/fotbalblogtweetmeet-sibiu.html

    Înscrie-te și tu :)

  2. Nu am de facut nici un comentariu.

  3. „se poate observa ca nu exista nici pana acest moment, modificari esentiale ale fatadei” – pai tocmai „frontonul” ala-i dadea frumusetea. Acum arata precum o cladire oarecare. De ce nu s-a refacut ? Costuri mari nu sunt, dar nici vointa se pare ca nu-i.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*