4Apr

ISTORIA ORASULUI NOSTRU: SIBIU

CUM SE DISTRAU SIBIENII DE SARBATORI

Iata cateva atestari ale modului in care sibienii petreceau cu ocazia sarbatorilor de Craciun si de Pasti. Majoritatea le puteti citi in cronologia lui Emil Sigerus.

reprezentare alegorica a unei petreceri sibiene

Astfel in decembrie 1688, contele Veterani vine cu ocazia sarbatorilor de iarna in Sibiu. Autoritatile ii pregatesc petreceri si mare fast.

car alegoric al sasilor reprezentat la Wiena, la inceputul secolului al XX-lea.

La 1700 se pare ca sibienii erau petrecareti deoarece Magistratul decide interzicerea petrecerilor si betiilor in interiorul breslelor. Se pare ca aceasta decizie nu a ajutat destul, deoarece in 1722, acelasi magistrat decide interzicerea servirii bauturilor alcoolice si a muzicii in hanuri si carciumi dupa stingere.

In decembrie 1769, dupa Craciun are loc in Sibiu o mare petrecere si festivitate, dedicata baronului Samuel von Brukenthal ce tocmai fusese numit comisar imperial.

petrecere a sibienilor in Padurea Dumbrava

In 1848 are loc o noua mare petrecere in oras in cinstea sarbatorilor si a numirii lui Franz Joseph I drept imparat. Deja in aceasta perioada balurile si petrecerile se inmultesc, o strduta chiar primind numele de ulita Balurilor (pasajul de astazi dintre strazile Xenopol si Mitropoliei).

Acestea sunt cateva din deosebitele petreceri ale sibienilor, in perioada Imperiului Habsburgic. Imperiul Austro – Ungar si apoi Romania, vor aduce si ele alte petreceri, dar pe acestea le voi aminti cu alta ocazie.

Distribuie articolul:

6 comentarii

  1. Frumos! Mai detaliază, te rog

  2. pt Jimmy

    voi detalia, dar cu alta ocazie….

  3. Mulțumesc, anticipat!

  4. Georg Schoenpflug von Gambsenberg

    Prima imagine..este si nu alegorica…ESTE REALA…in sensul ca sarbatoreste imediat dupa aflarea VESTII..victoria lui Bathory (= si REGE al POLONIEI) asupra rusilor lui Ivan Groznîi…alegorica..fiindca intr-adevar s-au tinut parade alegorice in costume si tot ce trebuie si circul a cam tinut 3 zile….dar erau ACTUALE atunci..imaginea e celebra publicata prin 1840 si ceva intr-un periodic transilvanean/sasesc..poate Transsilvania….

    Georg Schoenpflug von Gambsenberg

  5. sincer lasa te de istorie, se vede ca nu ti place. nu exista articol sa nu ai o greseala. ulita balului(nu balurilor) era prin actuala curte a casei albastre spre piata mare, nu pasajul spre mitropoliei. ramai la politica….

  6. pt ioana.sb

    nici nu spun ca stiu toata istoria si nici nu ma consider un istoric de marca, dar incerc si eu sa imi aduc aportul…

    totusi, ultita balurilor sau balului (ambele denumiri sunt corecte) este pasajul ce trece de pe strada Xenopol spre Mitropoliei. Asa spune si SIgerus, si Avram si asa spun si hartile istorice sau sasii batrani ce isi mai amintesc vechile denumiri.

    Daca imi arati si mie cum ajunge Casa Albastra in strada Xenopol…..ma recunosc infrant

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*