cladirea Colegiului Brukenthal in 2007 (dupa restaurarea sa)
Colegiul Brukenthal, va fi construit pe locul vechii, scoli a orasului, atestata inca din 1380, aceasta fiind prima atestare a unei scoli de pe teritoriul actual al statului roman. Ea se afla langa turnul Preotilor si a capelei Sfantul Ladislau.
Colegiul Brukenthal, in vecinatatea Turnului Preotilor si a Capelei Sf. Ladislau, inceputul secolului ai XX-lea
Venirea administratiei habsburgice si faptul ca functionarii sai si in general credinciosii catolici nu aveau o scoala a lor, ii va face pe acestia sa intervina in organizarea scolii orasului. Astfel vor fi adusi profesori straini si se vor face presiuni in a concedia unii dintre vechii profesori.
Piata Huet, se poate observa cladirea colegiului in laterala dreapta a fotografiei, sfarsitul secolului al XIX-lea
Scoala era coordonata de un regulament adoptat in 1712, „Matricula Gymnasii Cibiniani”. In perioada 1719-1728, cand rector era profesorul Schmidt, erau 186 de elevi, dintre care 50 erau pregatiti pentru a deveni pastori scolari si ecleziastici, doar un sfert din numarul total al elevilor erau sibieni. Comitele Andreas Teusch va aduce trei profesori, dintre care rectorul Obel din Brasov, dar cu totii vor fi alungati de contele Steinville in 1713.
pictura realizata in anii Primului Razboi Mondial, in dreapta imaginii se poate observa cladirea Colegiului
In 1758 se va adopta un nou Regulament care imparte anul in studierea geografiei, istoriei, matematicii, stiintele naturii, limba germana fiind preponderenta fată de cea latina.
Colegiul Brukenthal, anii `30, fotografie realizata de Emil Fischer
In 1779, Magistratul hotaraste construirea unei noi cladiri care sa gazduiasca viitorul liceu. Astfel ca intre 1779 – 1781 se va construi dupa planurile mesterului Franz Burger, actuala cladire a caror costuri erau de 24.000 de florini, bani oferiti din contributii publice, vecinatatile suportand aceste cheltuieli in cea mai mare masura, tot ele suportand si reparatiile din 1800 – 1801. Cladirea in linii mari a ramas aceeasi, numai etajul superior va fi modificat din apartamente pentru profesori in spasii de predat.
Colegiul Brukenthal, vazut dinspre strada Odobescu, in timpul reamenajarii Pasajului Scarilor, anii`30, fotografie realizata de Emil Fischer
Revolutia industriala si modificarile societatii sibiene va creste pondrea profilului real, in urma reformei gimnaziului din 1850, cand se va adopta, „Entwurf der Organisation der Gymnasium und Realschulen in Osterreich”. In scoala in acel moment erau 276 de elevi. Taxa pentru scolarizare era de 6 – 12 guldeni pe an asa cum hotarase Universitatea Saseacă. Liceul mai primea finantari de la Magistrat, de la donatii si de la amintita Universitate Saseasca. In 1872, liceul Brukenthal ca reprezentant al comunităţii sasesti, va prelua in administrare Palatul Brukenthal si toate colectiile sale, precum si un capital de 100.000 de guldeni.
Colegiul Brukenthal, fatada dinspre strada Odobescu, fotografie realizata in 2003
Colegiul Brukenthal, fatada dinspre strada Odobescu, fotografie realizata de Emil Fischer
In aceasta cladire functionau gimnaziul, seminarul pentru invatatori satestisi si predicatori, scoala reala, scoala elementara. De-a lungul anilor in acest liceul vor profesa si vor fi elevi importanti intelectuali si lideri ai comunitătii sibiene si nu numai, precum Nicolaus Olahus, Georg Teusch, Johann Gobbel, Michael Fuss, Gottfried Capesius, Karl Fuss, Ludwig Reissenberger, Samuel von Brukenthal dar si personalitati ale altor natiuni ale Austro – Ungariei. La Liceul Brukenthal, prin coordonarea profesorului Wilhem Binder, s-a jucat primul joc de handbal din Romania in 1921. Colegiul Brukenthal a dat si primul arbitru si antrenor de handbal din Romania.
imagine aeriana, in imediata apropiere a catedralei se afla Colegiul, fotografie realizata de Emil Fischer
Colegiul Brukenthal, anii `20, fotografie realizata de Emil Fischer
Planul este unul dreptunghiular, format din subsol, parter si doua etaje, fiind un edificiu tipic barocului, prin accentele verticale date de pilastrii contrabalansati si de braiele orizontale. Aceasta cladire are ca element distinct, existenta a doua fatade, una spre Piaţa Huet si una spre strada Odobescu. Fatada are 17 axe, trei dintre acestea fiind centrale. Axele centrale se delimiteaza, prin intermediul unor pilastrii, de ordin colosal, cu capitel simplu, aceste axe centrale, avand in laterale usi si ferestre ample pe inăltimea egala cu doua etaje, aici aflandu-se sala festiva. Ferestrele sunt dreptunghiulare, cu doua canaturi si patru campuri vitrate, in dedesuptul acestora aflandu-se un ancadrament cu un chenar de tip baroc, ce decoreaza parapetele ferestrelor. Intrarea se face printr-o usa centrala, avand un ancadrament din piatra, decorat in partea superioara cu ghirlande si cununi de lauri. Timpanul are o placa pe care este trecută o inscripţie (ERVDITIONI/ VIRTVTI. AC. EXEMPLIS/ SACRA – Sanctitatii Conditiei, Virtutii si Exemplelor).
intrarea in Colegiul Brukenthal, fotografie din 2008
detaliu de pe usa de intrarea a Colegiului, fotografie realizata in 2003
Acoperisul este in patru ape, cu lucarne dreptunghiulare. Interiorul se remarcă prin existenţa salii festive si a spatiului de acces in aceasta. Scara de onoare are doua directii pe axul longitudinal al cladirii, dand in coridorul in care se dechid clasele de curs. Sala festiva este realizata pe doua nivele, tribuna cu o balustrada de lemn, fiind organiata pe un nivel. Parterul este pavat cu piatră naturală în interiorul clădirii.
holul principal al cladirii, anii `30, fotografie realizata de Emil Fischer
holul principal al cladirii, 2003
We were standing before your school and were asking: what does the Latin expression „eruditioni virtuti ac exemplis sacra” exactly mean? Can you translate it in English or German or French? (And are „virtuti” and „exemplis” dativum or ablativum???)
it means Attention to the examples of the power of the sacred