6Sep

ISTORIA ORASULUI NOSTRU: SIBIU

MANASTIREA IEZUITILOR, COLEGIUL LAZAR, CASA PAROHIALA

casa parohiala romano – catolica, 2004

Geograful si istoricul Bella Matyas scria in secolul al XVIII-lea „Anno 1691, Jesuitai illuc deducti, ludum abbrem litterarium aparuerunt” (După ce iezuiţii au venit acolo în anul 1691 au înfiinţat o vestită şcoală umanistă).

reconstituire a insulei urbane ce lega Piata Mare de Piata Mica, in jurul anului 1500, apud Hermann Fabini

Este vorba despre primul seminar organizat de catre comunitatea romano-catolica si era unul dintre principalele demersuri pe care administratia austriaca o va dezvolta in orasul Sibiu. Si de data aceasta administratia locala va incerca a ingreuna actiunile catolicilor, dar energia de care va da dovada Joseph Berdia primul superior al iezuiţilor sibieni, va face ca in cele din urma calugarii iezuiti sa aiba un sediu asa cum cerea rolul si pozitia lor in Imperiu. Achizitionarea Casei Croitorilor pentru construirea unui convent, era o reusita din partea austriecilor avand in vedere ca ea era ridicată pe una dintre laturile Pietei Mari. Cladirea ce se pregatea a se construi urma si traseul fortificatiilor medievale (arheologii au descoperit aici atat zidul de fortificatie a celei de a doua incinta din secolul al XIV-lea cat si santurile fortificarilor precedente din secolele XII si al XIII-lea). In 1703, Berdia mai cumpara inca doua case de langa cea a croitorilor, iar in 1724 generalul Virmond consfinteste achizitiile, de langa farmacia „Schwartzer Adler”. Lucrarile incep in 1726, integrandu-se in dantierul de amenajare a complexului romano-catolic care va transforma aliniamentul de nord-vest al Pietei Mari. Si la acest santier a fost nevoie de paza miliatra pentru ca lucrarile sa fie duse la bun sfarsit. De aceea se pare ca acelasi diriginte de santier l-a avut si aceasta cladire, de altfel această cladire isi va lega integral destinul de cel al bisericii romano-catolice din imediata apropiere. Cladirea se extinde si prin cumpararea Casei lui Abraham von Ehrenburg in 1735.

spatiul urban al pietelor centrale, asa cum arata la 1457 respectiv in 2007

casele exitente inaintea constructiei bisericii romano – catolice si manastirii iezuite, redate intr-o gravura din 1703

Piata Mica la inceputul secolului al XIX-lea, carte postala realizata de Adam Slowikowski. in stanga cartii se poate observa casa parohiala

Piata Mare la sfarsitul secolului al XIX-lea

In aceasta cladire pe langa sediul manastirii iezuite era si locul unde va functiona pentru prima data gimnaziul catolic, care va deveni unul dintre cele mai importante institutii de invatamant din Sibiu, existenta sa continuandu-se pana astazi cand gimnaziul poarta numele lui Gh. Lazar. Astfel comunitatea romano-catolica reusea a se aseza ferm in centrul orasului, în centrul comunitatii orasului care era centrul cultural si administrativ al Transilvaniei. Odata cu desfintarea ordinului in 1789, resedinta iezuitilor va deveni sediul parohiei romano-catolice.

Piata Mare, carte postala  din 1911. se pot observa deja pravaliile de la parterul casei parohiale ce au existat pe toata perioada interbelica.

casa parohiala romano – catolica, fatada dinspre Piata Mica, perioada interbelica. si aici observam pravaliile de la parter dar culoarul inca nu fusese inchis.

targ in anii 30 in Piata Mare, fotografie realizata de Emil Fischer.

fotografie realizata de un turist maghiar in 1971. pravaliile cu iz interbelic nu mai existau dar magazine inca functionau (a se vedea inscrsurile Croitorie si Foto)

Stilul este parte a barocului iezuit care se va impune la inceputul secolului al XVIII-lea. Cladirea va respecta norma impusa de Magistrat de a amenaja tunelul de aerisire care exista in toata Piata Mica. Cladirea este formata din patru corpuri inegale care creaza o curte interioara dreptunghiulara. Doua dintre corpuri au accesul dinspre Piata Mica pe cand celalalte doua corpuri dinspre Piata Mare.

imagine a pietelor centrale in anii `70, realizata de Fred Nuss. central se poate observa cladirea completa

casa parohiala romano – catolica: prima fotografie reda fatada dinspre Piata Mare (realizata in 2008), a doua pe cea dinspre Piata Mica (realizata in 2004, astazi se afla in restaurare)

fotografie realizata in 2008

Iesirea din Piata Mica se facea printr-un portic de lemn in doua canaturi. Spre curte exista o loggie deschisa pe corpurile paralele cu aliniamentele pietelor. Interiorul este sobru cu o casa a scarilor realizata in intregime din piatra, la parter în această casă a scărilor se regăseşte un ancadrament de tip renascentist, provenit probabil din cladirea anterioara.

interioare ale cladirii: bolta de tip baroc in prima fotografie si bolta cu elemente renascentiste in cea de a doua

sobe de secol XIX, aflate in interiorul cladirii

Distribuie articolul:

4 comentarii

 1. Georg Schoenpflug von Gambsenberg

  DATARE MAI PRECISA.
  Poza facuta de turistul (sau atunci autohtonul?) maghiar e din anul 1971, nu 1981..
  Probabil o scapare din tastatura..dar important, pentru ca numai astfel legam o IMAGINE de o DATA, faza, etapa.
  Vide seria intreaga pe http://www.sibiul.ro/forum/Sibiul Vechi. Poze Vechi.

  Georg Schoenpflug von Gambsenberg

 2. era o greseala intradevar…dar am luat act si am modificat. multumesc.

 3. Stimate D-le von Gambsenberg,
  am gasit foarte multe articole interesante in internet, despre orase din Transilvania, al caror autor sunteti D-voastra. Locuind sie eu in Ulm/Michelsberg, la o aruncatura de bat de Söflingen, m-am gindit ca in cazul in care ati fi de acord, am putea schimba cindva impresii despre Romania, despe planuri vechi de orase, harti, etc..

 4. a5 a poza ,’Piata Mica la inceputul secolului al XIX-lea, carte postala realizata de Adam Slowikowski. in stanga cartii se poate observa casa parohiala’ , uite te mai bine. in dreapta jos se observa clar grilajele situate pe partile laterale ale pantei ce coboara spre strada ocnei. amenajare undeva intre 1850-60. putin mai sus tot in dreapta este casa hermes(reuniunea cetatenilor si mestesugarilor), reconstruita in 1867, acum muzeul de etnografie universala franz binder(ASTRA). deci imaginea reda piata mica in 1867 sau dupa, NU la inceputul secolului 19.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*