21Sep

LICENTIAT IN SIBIU.

In fiecare duminica voi dedica aceasta pagina Sibiului si istoriei sale. Este important sa ne cunoastem orasul si oamenii ce l-au cladit.

CE FACEAM ACUM 100, 200, 300, 400, 500, 600, 700 DE ANI?

In urma cu 100 de ani sibienii nu aveau o viata agitata. Tocmai de aceea Sibiul se dezvolta. Sibienii incep sa construiasca si sa amenajeze orasul. Astfel se incepe amenajarea a noi cartiere (in spatiul actualelor cartiere Lazaret, Terezian si zona strazilor Noica – Blaga – Stefan cel Mare). In zona industriala de pe malul Cibin este construit un nou pod (cel ce prelungeste strada Teclu peste Cibin). Amenajari au loc si in cartierul Josefin. Astfel strada Joseph (actuala strada Ion Ratiu) este prelungita pana in strada Gropii (actuala Zaharia Boiu). Tot in cartierul Josefin se inaugura noul sediu al judecatoriei. Pe strada Elisabeta (astazi 9 Mai) se inaugura cladirea scolii evanghelice de fete.

Si anul 1808 este marcat de aceleasi amenajari ale orasului. Astfel acum 200 de ani este deschisa fabrica de bere de pe actuala strada Dobrun (acum din pacate nu mai exista decat o ruina si clubul Liquid).

Din 1708 nu ne-au ramas multe informatii. Ce au remarcat cronicarii sunt doar molimele ce s-au abatut asupra orasului, cea mai importanta fiind epidemia de varsat de vant din lunile octombrie – noiembrie, epidemia ce a lasat o serie de decese in urma sa.

Acum 400 de ani, in 1608, orasul era cuprins de foamete. Viata se anunta trista si fara multe perspective. In plus o furtuna distruge turnul bisericii Sf. Maria omorand in acelasi timp si 11 oameni.

In 1508 un maestru sibian, pictorul Vicensius, desavarseste altarul din Tatarlana. Acesta altar este considerat un element reprezentativ pentru Renasterea transilvaneana. In acelasi timp se continua construcita bisericii Sf. Maria ce va deveni cel mai important lacas de cult al cetatii.

Din 1408 nu sunt mentionate evenimente importante. Tot ce putem presupune este ca orasul isi dezvolta viata sa normala.  Orasul se fortifica, comertul cu Tara Romaneasca se dezvolta tot mai mult, orasul crestea.

In 1308 Sibiul inca era denumit Hermannsdorf neprimid inca statutul de oras. In comunitate inca se mentinea impresia lasata de trecerea regelui Bela al V-lea desi pe tronul Ungariei se asezase deja Carol Robert I de Anjou.

Distribuie articolul:

3 comentarii

  1. Foarte interesante informatiile astea. Care este sursa de informatii, pentru ca m-ar interesa si pe mine mai multe chestii.

  2. pt Monica

    sursa principala a acestui articol este „Cronica orasului Sibiu” scrisa de Emil Sigerus si tradusa in 1997. O gasesti la libraria Humanitas de pe Balcescu.

  3. Georg Schoenpflug von Gambsenberg

    le-am trimis..si ce folos..omul nu vrea sa asculte nimic ce i se pare ca-l deranjeaza…nu apar nicaieri..
    Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*