11Mai

LICENTIAT IN SIBIU.

In fiecare duminica voi dedica aceasta pagina Sibiului si istoriei sale. Este important sa ne cunoastem orasul si oamenii ce l-au cladit.

Cand ne gandim la monumentele Sibiului, imediat ne ducem cu gandul la cetatea medievala. La Turnul Sfatului, la Muzeul Brukenthal sau la Biserca Evanghelica. Sibiul are si alte monumente. Sibiul are si alte cladiri ce pot fi monumente si pot reprezenta patrimoniul cultural al orasului.

Pe Calea Victoriei exista nenumarate monumente. Este drept, vechimea lor nu rivalizeaza cu cele din aria medievala, dar sunt la fel de valoroase. Sunt parte a istoriei noastre si sunt excelente urme culturii locale.

O astfel de cladire, este Palatul de Justitie. Cladirea a fost construita in cartierul Josefin. Cartierul a luat nastere odata cu amenajarea parcelelor din fosta citadela a orasului. Citadela este mult spus, deoarece a fost doar proiectata, unicele lucrari incepute fiind acelea de amenajare a spatiului necesar fortificatiei (imaginati-va o fortificatie de genul celei din Alba Iulia). Pe acest platou au fost amenajate strazi, una luand nastere din dorinta armatei imperiale de a-si organiza un spatiu militar in interiorul orasului. Astfel a aparut strada denumita astazi a Victoriei. Pe aceasta strada s-a construit in 1908, sediul Judecatoriei Sibiului (imaginati-va personjele lui Rebreanu din Ion venind, aici, pentru judecata, cand veneau la Sibiu).

Cladirea este tipica eclecticului inceputului de secol XX. Are nu mai putin de sase corpuri unite intre ele, care formeaza si doua curti interioare. Faţada principală, este formată din 19 travee, vizibile prin desfăşurarea ferestrelor de la parterul imobilului. Ferestrele sunt organizate în registre decorative diferite. Portalul este unul special prin falsa structură de balcon ce o dezvoltă. Intrarea propriu-zisă este flancată de două coloane angajate, circulare, cu un soclu simplu şi înalt, decorate fiind prin linii incizate şi orizontale. Capitelul este unul elaborat continuându-se la primul etaj. Pe cheia de arc a protalulu este aplicat un ecuson. Accesul se face printr-o uşă de lemn realizată în două canaturi şi o supralumină, semicilindrică în partea superioară. Interiorul este unul monumental cu o scară de piatră, la fel ca şi balustrada şi mâna directă.

portalul Palatului Justitiei.

Nu intru, aici, in mai multe detalii deoarece nu este locul dezvoltarii unor ample prezentari a acestei cladiri.

Am dorit a va aduce in fata aceasta cladire deoarece ea ocupa un loc important in istoria tarii noastre. Imediat dupa finalul Primului Razboi Mondial si dupa prabusirea Imperiului Austro – Ungar, in aceasta cladire a activat Consiliul Dirigent al Transilvaniei. Acest organism este forul politic care a decis dezlipirea Transilvaniei din Ungaria si Unirea cu Romania. In aceasta cladire s-a hotarat unirea Transilvaniei cu Romania. La Sibiu s-a hotarat unirea Transilvaniei cu Romania.

Putin cunosc acest aspect, atat de important din istoria Sibiului, de aceea este de datoria mea sa semnalizez aceast moment istoric.

fatada principala

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*