14Sep

LICENTIAT IN SIBIU.

In fiecare duminica voi dedica aceasta pagina Sibiului si istoriei sale. Este important sa ne cunoastem orasul si oamenii ce l-au cladit.

UNDE NE SUNT INMORMANTATI STRAMOSII?

Astazi avem un cimitir municipal. Este cel aflat pe Calea Dumbravii. A fost amenajat la inceputul secolului al XX-lea. Comunitatea crescuse, cimitirele vechi erau neincapatoare iar dezvoltarea orasului cerea o astfel de rigoare urbanistica. Cimitirul comunitatii nu trebuie amenajat in imediata apropiere a centrului urban. Cimitirul trebuie amenajat in apropierea zonelor limitrofe a orasului. Este o regula urbanistica ce a fost folosita inca din perioada baroc-clasicista.

intrarea principala a cimitirului municipal

imagine contemporana                            magine de arhiva

Cimitirul municipal a fot impartit inca de la inceput in mai multe sectoare dupa ritul crestin la care apartinea familia ce arenda terenul pentru amenajarea mormantului: ortodox, romano-catolic sau reformat, etc…. Aici au fost amenajate doua capele inca de la inceput.In apropierea acestuia exista si o serie de cimitire ale eroilor.

cimitirul municipal

sectorul mormintelor crestin-ortodoxe     sectorul mormintelor evanghelice

Astazi exista inca un cimitir activ, amenajat langa Biserica din Groapa, de pe strada Justitiei.Acesta era folosit de locuitorii cartierului Josefin inca din secolul al XVIII-lea, o serie de personalitati fiind inmormantate aici.

intrarea in cimitirul Bisercii din Groapa

Istoria, arheologia sau arhivele orasenesti puncteaza existenta in istoria orasului nostru a altor cimitire.

Cel mai vechi cimitir al comunitatii este cel de sub Piata Huet. Traditia, mentinuta pana astazi, a facut ca in imediata apropiere a bisericii parohiale sa fie inmormantati enoriasii. Asa a fost amenajat si cimitirul din Piata Huet. Sapaturile arheologice, consecutive realizate in perioada 2002 – 2006 au scos la suprafata sute de schelete ale stramosilor nostrii. Toate acestea au fost reinhumate in diferite locuri ale Pietei. Daca cetatenii obisnuiti au fost inhumati in afara bisericii, personalitatile orasului au fost inhumate in interiorul ei, dovada fiind pietrele de mormant aflate in Ferula. In timpul Mariei Tereza s-a interzis inhumarea in centrul orasului. Ultimul, cu dispensa oficiala, a fost Samuel von Brukenthal, in 1803 in interiorul bisericii.

Piata Huet – cel mai vechi cimitir al Sibiului (imagine de arhiva)

Prin interzicerea inhumarii in Piata Huet s-au dezvoltat alte doua cimitire ale comunitatii, ambele sterse, astazi, de pe harta orasului. Primul a fost amenajat la marginea de sud a cetatii, unde va fi amenajat o poarta speciala denumita Poarta Mortilor. Aici au fost inhumati cei ce locuiau in cetatea precum si cei ce locuiau cartierul Josefin. Cimitirul va fi distrus cu brutalitate de catre escavatoarele comuniste, in anii 70 ai secolului trecut, cand s-a decis constructia aici a noului Spital Judetean.

Pentru locuitorii din cartierele Terezian si Maierilor a fost amenajat un cimitir de dimensiuni reduse in zona strazii Reconstructiei. Astazi poate fi identificat in zona podului de peste Cibin, la intersectia strazilor Lunga, Reconstructiei Tudor Vladimirescu si Campului. Acest cimitir a devenit inactiv in prima jumatate a secolului al XX-lea, iar astazi nu este punctat in vreun fel de catre municipalitate.

Asemanator cimitirul Bisericii din Groapa, au existat si alte astfel de cimitire parohiale. Biserica dintre Brazi a avut un astfel de cimitir al credinciosilor greco-catolici. Acesta este astazi un obiectiv turistic in sine, deoarece aici sunt inmormantati multe dintre personalitatile statului romanesc, precum prim-ministrul Vaida Voevod sau politicienii Gheorghe Baritiu si Ioan Ratiu.

statuia lui Alexandu Papiu Ilarian, mormant din

Biserica dintre Brazi

Tot in Terezian se afla si cimitirul Bisericii Sf. Luca, aici fiind inmormantati, de exemplu, episcopii sarbi ai Transilvaniei.

Cel mai vechi cimitir de acest fel, datand inca din secolul al XIII-lea este cel al bisericii, astazi denumita a Azilului, atunci facand parte din complexul manastirii Sfintei Cruci. Aici au fost inhumati nu doar calugarii acestei manastiri (acestia au fost inhumati in interiorul bisericii) dar si bolnavii spitalului medieval, fapt evidentiat de catre cercetarile arheologice din ultimii 10 ani (sic!).

De asemenea exista si trei cripte ale fostelor manastiri din cetate: cripta Bisericii Romano-Catolice – manastirii iezuite (aflata in Piata Mica), cripta Bisercii Ursulinelor – manastirea Ursulinelor (de pe strada Gh. Magheru), cripta Bisericii Franciscane – manastirea franciscanilor (de pe strada Selarilor).

Probabil ca au existat cimitire ale manastirilor medievale ale franciscanilor si dominicanilor, dar acestea nu au fost descoperite de catre cercetarile arheologice realizate pana in prezent (s-a descoperit doar un schelet in apropierea Capelei Crucii).

Acestea sunt toate cimitirele ce au existat sau existat sau se presupune a fi existat. Consider necesar sa ne cunoastem si locurile unde se odihnesc cei ce au cosntruit orasul nostru.

capela din Cimitirul Municipal.

Distribuie articolul:

6 comentarii

  1. Tare îmi plac postările acestea. Mi-e frică ca generaţiile viitoare să nu uite că am avut o istorie.

  2. pt Bibliotecaru

    Sincer, de aceea si scriu. Nu trebuie sa ne uitam istoria. Astfel apar informatii noi, dezbateri, etc…

  3. buna razzvan!
    uite ce articol am scris : http://camiku.blogspot.com/….mersi mult de informatii

  4. Inca un articol bine facut. Am o singura intrebare. Eu am copilarit in zona Strand si pe atunci se zvonea ca parcul de pe str. Cristian este un vechi cimitir.Este adevarat?

  5. pt Silviu

    da asa este, este cimitirul militarilor austrieci.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*