MUNCIND PENTRU SIBIU
Astazi Sibiul arata deosebit. Este un oras frumos, cu importante urme istorice. Un oras restaurat. Anul 2007 ne-a redescoperit un oras inedit dar, mai ales, special.
Pentru a avea acest rezultat, oameni au lucrat si au ajutat la reconstructia orasului. Unul dintre acestia am fost si eu. Nu am fost nici muncitor, nici inginer pe santierele cetatii, nici arhitect. Am lucrat ca arheolog. In cei patru ani de studentie am participat la mai toate santierele arheologice din Sibiu. Am curatat schelete in curtea Azilului de Batrani (fosta Manastire a Sfantului Spirit) de pe strada omonima. Am sapat ziduri in Piata Huet, am cautat cahle la Casa Parohiala Romano-Catolica, am gasit primele fortificatii ale orasului la Curtea de Fier, am gasit vase in Piata Mica, am sapat pe strada Av. Iancu, am curatat cuptoare pe strada Cetatii, dar mai ales am cautat urmele istoriei sibiene in Piata Mare a orasului.
acestea sunt urmele statuii Sfantului Nepomuk, decopertate in 2002.
Sunt mandru de faptul ca si eu am participat la renasterea Sibiului. Poate ca aportul meu nu a fost vizibil si poate ca multi nu inteleg cu ce am ajutat, dar rolul unui arheolog este essential in revitalizarea unui oras istoric, unui oras cu un bogat trecut. Nu de putine ori am avut parte de adevarate surprise. Asa a fost cand am decopertat pavajul din perioada tereziana (secolul al XVIII-lea) in Piata Mare sau cand am descoperit santul de fortificatie din secolul al XIII-lea din subsolul Casei Parohiale Romano-Catolice sau cand am vazut inscriptiile cu fumul lumanarilor arse, care au fost facute la inceputul secolului al XX-lea, de puscariasii din „Casa de Fier” (fostul magazin Altex). O mare surpriza am avut cand intre cioburile unui vas de secol XII-lea am gasit o gaoace de ou, salvata de umiditatea pamatului Pietii Mici. Pentru un tanar de 20 de ani, cat aveam eu in acel moment, a atinge adevarate fragmente ale Sibiului din secolele trecute era absolut incredibil.
subsolul „Curtii de Fier” (Piata Mare), fosta inchisoare sibiana. sapatura realizata in 2003.
urmele Rotondei din Sibiu, primul lacas de cult din Sibiu construit in piatra. sapatura realizata in 2002.
La toate aceste santiere am lucrat impreuna cu cei doi profesori si adevarati mentori, Karl Zeno Pinter si Marian Tiplic; acestia m-au ajutat sa inteleg cu adevarat ce este Istoria. Le multumesc si prietenilor mei, alaturi de care am invatat ce este arheologia. Numele lor este Anca Nitoi si Claudiu Munteanu. Acum, sunt muzeografi la Muzeului de Istorie, facand parte din tanara echipa a profesorului Luca, alaturi de care acesta a transformat Brukenthal-ul in cel mai apreciat si important muzeu din tara noastra.
alaturi de Claudiu Munteanu, 2003.