3Mai

CE ESTE O MOTA?

(momentul regelui Arthur)

Probabil ca ati vazut filmul lui Mel Gibson, „Braveheart”. La un moment dat, personajul lui Gibson, impreuna cu luptatorii sai, il ataca pe nobilul englez ce ii omorase sotia, cucereste si apoi arde fortificatia. Acea fortificatie, daca sunteti atenti e usor inaltata, ca si cum ar fi un deal la limita satului ce il conduce.

Aceea este o mota. Nu este acesta, poate, cel mai bun exemplu, dar el ne poate ajuta sa ne facem o idee. Mota este de fapt o ridicatura, de pamant, peste care se construia o mica fortificatie, de cele mai multe ori de lemn. Fortificatia apartinea nobilului ce conducea comunitatea. Era amenajata tocmai ca acesta sa aiba o pozitie mai buna asupra intregii comunitati.

Motivatia de mai sus nu este una legata doar de mentalitatea nobililor din acea vreme. Sa nu uitam ca nobilii erau in primul rand, razboinici, cavaleri. Primul lor scop era unul strategic. Isi asigurau astfel, o pozitionare a fortificatiei la un nivel inalt, pentru o mai buna observare a spatiului, si o mai buna intarire a resedintei sale si o mai dificila accesibilitate a asediatorilor. De cele mai multe ori, ridicatura, un mic deal am putea spune, era artificiala. Inaltimea sa era si dovada bogatiei nobilului, cu cat era mai inalta cu atat mai bogat era si nobilul. Era amenajata de oameni. Pare complicat, dar nu este asa. Nivelul motei crestea deoarece in jurul ei se forma un sant. Acesta, la randul sau, se contura in urma excavarii pamantului necesar construirii intregului ansamblu. Fortificatia construita apoi, tipica acelei perioade (aveau un sant de pamant, palisada, la ambele baze, inferioara si superioara si un turn de observatie), era din lemn.

Cei care au cunostinte despre istoria Europei stiu ca, inaintea castelelor, nobilii traiau in turnuri-locuinta, denumite donjoane. Putini insa cunosc ca, inaintea donjonului a existata acest tip de fortificatie, numit mota. El provine din mediul franc si s-a raspandit repede in intreg spatiul occidental. Perioada specifica este anul 1100. In zonele limitrofe spatiului occidental, mota rezista pentru un timp mai indelungat; o regasim chiar si in secolul al XIV-lea. Multe au fost abandonate, deoarece nu mai erau viabile in viziunea constructorilor medievali. Altele insa, au functionat in continuare, transformandu-se in donjoane, iar mai apoi in castele. Un execelent exemplu este Castelul Windsor, una dintre resedintele regale ale coroanei britanice.

Si in vestul Romaniei (Banat) exista urme ce atesta existenta unor mote. Dar acestea sunt inca firave, iar istoricii romani nu au urmarit acest fenomen, indeajuns.

1. macheta unei mote, sec XIII

2. ramasitele motei de la Sandal

3. urmele motei de la Brinklow

folosirea acestui material, intra sub incidenta drepturilor de autor. va rugam sa citati sursa informatilor.

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*