9Dec

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU.

POARTA TURNULUI

poarta Turnului în reprezentarea lui Samuele Sardi din jurul lui 1744

La începutul secolului al XV-lea comunitatea sibiană, bogată dar și în prima linie a războiului dus de regalitatea maghiară cu ofensivul Imperiu Otoman, începe să discute de necesitatea și posibilitatea fortificării Orașului de Jos.

Orașul de Jos era vatra istorică a comunității și era între cetatea colinară și râul Cibin, mlaștina din zona Piața Armelor fiind proaspăt și complet desecată. Datorită elementelor naturale existente și a faptului că zona era îndreptată interiorul Transilvaniei de unde nu venea în mod normal un pericol militar, Magistratul local nu a considerat o urgență fortificarea acestei zone.

De abia în secolul al XV-lea, odatムcu apropierea pericolului otoman, Magistratul va decide fortificarea acestei păƒrți a orașŸului. Ajutat fiind șŸi de visteria voievodului transilvăƒnean, dar mai ales de cea a regelui Ungariei, fortificarea va fi rapidムșŸi astfel se va reușŸi salvarea a multor vieți care ar fi putut fi în pericol dacムo armatムinamică ar fi poposit sub zidurile cetății.

Această fortificație aduce trei porți noi, care îndreptau fluxul spre cele trei drumuri: Poarta Elisabeta lega Sibiul de drumul ce ducea spre Brașov și Sighișoara, Poarta Ocnei ce ducea spre Tg. Mureș și Cluj și Poarta Turnului ce ducea spre Alba Iulia.

poarta Turnului în reprezentarea din jurul lui 1750

Poarta Turnului era cea care lega cetatea dinspre Turnul Scărilor trecea pe un podeț de lemn și apoi pe drumul Turnișorului ajungea la Miercurea Sibiului, Sebeș și apoi Alba Iulia. Ea a fost finalizată în 1457.

poarta Turnului punctată pe harta Sibiului din 1845

Ea era la început doar un turn cu parter și trei nivele plus șarpantă. nu avea fortificații în plus tocmai faptului că din această zonă nu venea un pericol major. Totuși în 1570 porții îi va fi adăugat un bastion.

poarta Turnului pictură din 1846. în plan apropiat este podul de lemn înlocuit cu actualul pod de metal de peste Cibin.

Primul atac major asupra porții are loc în timpul asediului lui Gyorgy Rakoczy al II-lea din 1660. Existența porții este pașnică până în anul 1852 când Magistratul decide demolarea porții odată cu toate celălalte fortificații, scopul fiind deschiderea cetății medievale și mai buna comunicare cu restul cartierelor.

poarta Turnului pictată de Johann Bobel (despre acest mare aibian am scris aici)

Poarta a dispărut pentru ceva ani și din memoria sibienilor, astfel că orice sibian cât de cât informat știa zona în care ar fi putut fi dar nu știau cu exactitate locație ei.

poarta Turnului în reprezentarea din jurul lui 1780

Acum câteva zile arheologul Anca Nițoi, arheolog al Muzeului Național Brukenthal în timpul lucrărilor de reabilitare a străzii Turnului a reușit să identifice cu exactitate locul vechii porți a Turnului, fiind prima marcare exactă a porții.

strada Turnului în zona Pieții Cibin și a fostei Porți a Turnului, fotografie de arhivă și contemporană

Dacă aveți drum, curiozitate sau dorință de informare, treceți pe la Piața Cibin și veți putea vedea urmele zidurilor. Bastionul este pe circumferința Pieței Cibin iar poarta este în zona intrării în strada Turnului dinspre vechea cooperativă de credit.

poarta Turnului în reprezentarea din jurul lui 1600

Distribuie articolul:

6 comentarii

 1. „o importanta descoperire arheologica in Sibiu, pe….”

  Chiar ma asteptam la ceva mai… detaliat… nu stiu ce sa zic :) Daca nu se stia exact pozitia lor eu am presupus cu ajutorul hartilor/ planurilor, imaginilor vechi si a imaginatiei mele ca zidul de fortificatie trecea prin curtea arsenalului, continuand drept (prin casele si curtile de azi ale oamenilor) urmand ca mai apoi sa fie (aproximativ) paralel cu aliniamentul strazilor Panzarilor si Croitorilor (pe partea stanga cum mergi incolo). Poarta Turnului, da, era in dreptul intersectiei Turnului-Croitorilor-Pulberariei. Mi-a fost mai greu sa identific pozitia rondelei dar si eu am vazut-o pe locul actualei Piete Cibin. Conform unui plan Fabini din 2003 parca, bastionul se intindea pana in parcarea fostului 13 Decembrie. Daca e adevarat sau nu, nu stiu.

 2. pt Alex

  poarta Turnului, tocmai am scris ca nu este acolo unde spui tu si nici Fabini nu avea dreptate!

 3. „poarta este în zona intrării în strada Turnului dinspre vechea cooperativă de credit.”

  Cum sa-ti spun, poate am parut putin cam strict in localizare dar nicidecum nu vroiam sa se inteleaga ca poarta era fix acolo.

  Se pare totusi ca am inteles eu gresit. Era cumva intre strazile Croitorilor si Piata Cibin? Fii putin mai explicit. Tolomacul de mine se pare ca nu intelege.

  Oricum, m-as bucura tare mult daca ai putea veni cu ceva mai multe informatii (in viitor, nu neaparat azi-maine), localizari pe harta.

  PS: am si spus la sfarsit „daca e adevarat sau nu, nu stiu”, deci n-am bagat mana in foc pentru ce-am zis. nici n-am cum din moment ce nu am acces la informatii.

 4. pt Mugur Ionescu

  asa este

 5. Am fost in Sibiu in 2007 cand era capitala culturala europeana. Mi-a placut f mult orasul, curat, cochet si frumos.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*