4Aug

JOHANN BOBEL – 10 MARI SIBIENI

A fost unul dintre ultimii maeştrii a breslei brutarilor din Sibiu. S-a născut la Sibiu în 1824, unde a şi studiat. De tânăr a intrat în ucenicie urcând în ierarhia breslei sibiene. Odată ajuns în ierarhia superioară a organizaţiei va intra în corpul Centumvirilor Sibiului. A fost ales în repetate rânduri staroste al breslei brutarilor şi astfel a fost permanent membru al Sfatului Oraşului.

coperta lucrării lui Bobel

După retragerea sa, îşi va intensifica munca artistică şi de cercetare. El rămâne important pentru Sibiu prin lucrarea sa, ce ne redă şi astăzi vechiul aspect al cetăţii. Un adept al menţinerii fortificaţiilor şi a urmelor medievale ale Sibiului, a fost convins de necesitatea realizării unor hărţi şi a unor planşe care odată realizate să devină un document al vechiului aspect al Sibiului.

peisaj din Sibiu (strada Turnului şi biserica Evanghelică), pictură realizată după 1850

El a realizat şase planuri topografice şi 21 de acuarele ale tuturor bastioanelor şi porţilor dar şi a altor monumente ce astăzi sunt dispărute în marea lor majoritate.

turnul pielarilor

Ele astăzi sunt printre cele mai cunoscute imagini de arhivă ale Sibiului. Efortul lui a fost acela de a realiza o imagine a vechilor fortificaţii ale cetăţii, chiar dacă în momentul realizării volumului erau demult demolate.

poarta ocnei, demolată în 1856

A murit la Sibiu în 1887.

Distribuie articolul:

3 comentarii

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*