4Mar

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU!

CELE MAI FRUMOASE 10 STATUI ALE SIBIULUI

Statuile sunt cele care curbează linile drepte ale unui oraș. Sunt cravata și butonii hainelor unui oraș. Sunt ceea ce fac frumos un oraș.

Mai mult, ele sunt cele care ne amintesc de momentele sau de personalitățile trecutului unei localități.

M-am gandit ca de ce nu, să vă propun un top personal al celor mai frumoase statui ale Sibiului. Orașul nostru are aproximativ 40 de statui sau monumente.

Evident că aștept părerile, contrazicerile sau sugestiile voastre!!!

10.

STATUIA lui HERMANN OBERTH

Statuia a fost amplasată în octombrie 2001, sculptată fiind de Ioan Cândea, după renovarea sediului vechi al Primăriei și reorganizarea spațiului din fața clădirii. Aici exista din perioada interbelică, statuia lui George Coșbuc. Pentru că erau două spații asemănătoare, s-a venit cu ideea de a amplasa o a doua statuie, personalitatea aleasă, fiind cea a lui Hermann Oberth (despre acest mare sibian am scris aici)

9.

STATUIA lui I. G. DUCA

Statuia a fost amplasată în 1934 în fața actualei clădiri secundare a Primăriei, de pe bulevardul Victoria în cinstea celui care a fost prim ministru al româniei, președinte al Partidului Național Liberal (după unele indicii se pare că a fost o perioadă președintele filialei sibiene a PNL), unul dintre cei mai importați oameni politici ai României asasinat cu un an înainte de legionari.

Statuia a fost realizată de Oscar Han. În 1947 a fost înlăturată alături de majoritatea statuilor din Sibiu de către autoritățile comuniste, I. G. Duca nefiind un simbol de cultivat pentru aceștia. În 2002 a fost resemnalată existența statuii, descoperită în depozitele Muzeului Național Brukenthal. În cele din urmă, la insistențele liberalilor locali s-a acceptat în 2007 reașezarea statuii în Sibiu dar în altă locație, în părculețul de pe strada Hermann Oberth.

8.

DRAGONUL CALFELOR

Sibiul este cea mai îndepărată localitate europeană ce menține această frumoasă tradiție medievală a calfelor călătoare. Casa aleasă pentru a îi găzdui este situată în Piața Huet iar cei care au locuit în această clădire în memoria trecerii lor prin Sibiu au amplasat acest frumos monument realizat chiar de ei.

Statuia este interesantă și deoarece ne permite a remarca un altfel de scop al statuilor, acela de înfrumusețare, de înveselire a unui oraș. Poate avem nevoie de mai multe astfel de statui în întreg orașul.

7.

STATUIA MARIEI TERESIA

Statuia cinstește memoria împărătesei Maria Theresia. Statuia a fost inaugurată în 27 iunie 1909, fiind amplasată în faţa orfelinatului romano-catolic pe care împărăteasa l-a patronat şi al cărui nume îl purta. Sculptorul statuii a fost Konstantin Kleber din Budapesta, bustul fiind realizat în bronz. Statuia a rezistat furiei comuniste, fiind restaurată în 2006 odată cu parcul din jurul său.

În faţa statuii la început exista şi o altă statuetă ce figura un copil orfan ce depunea o jertfă de flori la piciorele împărătesei.

6.

STATUIA lui AUGUST TREBONIU LAURIAN

Statuia a fost realizată de către Asociația August Treboniu Laurian în septembrie 2010. Scuiptor este sibianul Adrian Popescu. Prin această statuie se dorește realizarea sau mai bine spus finalizarea acestui panteon de statui a marilor cărturari astriști.

5.

MONUMENTUL lui FRANCISC I, împăratul Imperiului Habsburgic

Este cea mai veche statuie a Sibiului. Face parte din complexul ”Promenada Invalizilor”. Realizatorul proiectului va fi Franz Neuhauser cel Tanar (despre acest mare sibian am scirs aici), el comandand sculptorului Procopiu, scupltor ce provenea din Academia din Viena și care în 1828 a realizat statuia împăratul fiind în viață deci în momentul realizăƒrii monumentului.

Autoritățile comuniste au îndepărtat bustul în 1947 – 1948. În 2007 complexul va fi restaurat sub îndrumarea Asociației de Prietenie Sibiu -€“ Klagenfurt, iar statuia va fi reamplasată. Originalul din 1828 nu a mai putut fi restaurat de aceea a fost așezată o copie fidelă a acesteia.

4.

MONUMENTUL EROILOR

Monumentul a fost realizat în 1922 în cinstea Marii Uniri și a celor care au luptat pentru ea în războiul abia finalizat. Statuia închide în mod spectaculos bulevardul Victoria, fiind așezată în curtea fostei școli de cadeți.

Statuia a fost inaugurată în prezența regelui României, Ferdinand I.

3.

STATUIA lui FRIEDRICH SCHILLER

Gustav Nussbacher (despre acest mare sibian am scris aici), fabricant de mezeluri din Sibiu, va fi cel care va dona aceasta statuie, Magistratului in 1905. Statuia va fi amplasata in oras in 12 august a aceluiașŸi an. A fost amplasata in parcul orasului, acesta fiind actualul Parc ASTRA.

Cu ocazia aniversarii a 150 de ani de la nașŸterea lui Schiller, Magistratul va denumi Piata Pajistii, dupa numele poetului. Este cel mai probabil ca in acel moment statuia sa fie si ea mutata in actuala sa locatie. Sculptorul statuii este Thomas Khoen. Este amplasata intr-o nisa realizata intr-una dintre casele din piata (Piața Schiller numarul 1).

2.

STATUIA lui GEORGE BARIȚIU

Statuia lui George Barițiu (despre acest mare sibian am scris aici) a fost realizatムla inițiativa ASTRA în 1911, odatムcu împlinirea a unei jumăƒtăți de secol de la înființarea acesteia, dorința fiind de a o amplasa alături și concomitent cu statuia lui Mihai Eminescu. Sculptorul a fost Oskar Spaethe jr., din BucureșŸti.

Inaugurarea se va face în 13 octombrie 1912. Locul în care regăƒsim astăƒzi statuia, în fața Palatului ASTRA, a fost găƒsit de abia în 1924. Statuia a fost întâi așŸezatムla început în curtea Liceului Românesc de fete.

1.

STATUIA lui GEORG DANIEL TEUTSCH

Statuia a fost inauguratムîn 19 august 1899. Ea reprezintă corpul episcopului Georg Daniel Teusch (despre acest mare sibian am  scris aici). Statuia a fost amplasatムla sud de Biserica Evanghelicăƒ, sculptorul fiind Adolf von Donndorf din Stuttgart.

Soclul are un plan pătrat cu două trepte la bază realizate în granit. Pe faţadele sale sunt aplicate patru medalioane în basorelief a colaboratorilor episcopului, episcopul Paul Binder, comitele Konrad Schmidt, consilierul Johann Karl Schuller şi secretarul Franz Gebbel (despre acest mare sibian am scris aici).

Statuia este construitムîn picioare, îmbrăƒcatムîntr-un costum preoțesc, ținând în mâna stângăƒ, Biblia pe când mâna dreaptムeste sprijinitムpe o colonetムpe care sunt așŸezate un vraf de documente ce simbolizeazムlibertățile medievale ale sașilor. Coloneta pe secțiunea sa are aplicată un medalion circular, în care sunt sculptați în basorelief cei doi conducători legendari ai sașŸilor ce depun jurăƒmântul cu săbiile încrucișŸate.

BONUS

STATUIA SFÂNTULUI NEPOMUK

Trebuie să amintim și statuia sfântului Nepomuk, cea mai veche a Sibiului, considerată printre cele mai reușite statui baroc din România și încă aflată în ”viață”.

Poate ar fi timpul să fie reînviată și așezată la locul ei!

Distribuie articolul:

16 comentarii

 1. Frumos articolul, felicitari!

 2. pt Madalina

  multumesc

 3. 8 CALFELOR nu CLAFELOR

 4. pt autocorrect

  multumesc de observatie….am corectat

 5. Mie imi place mult dragonul calfelor, statuia lui Francisc I si a lui Nepomuk, dar toate au farmecul si povestea lor.

 6. Interesantă postarea. Bravo! Cei care vor sa viziteze Sibiul poate sunt interesați sa le vadă.

 7. Felicitari Razvan. Statuia Mariei Teresia este interesanta si imi place. Sigur fiecare statuie are o poveste mai ampla.

 8. pt maria

  asa este, de ex statuia Mariei Theresia nu este completa…..

 9. Cea mai frumoasa statuieeste cea a sfântului Nepomuk. Ar merita restaurata si reamplasata in Piata Mare.
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Statuia_lui_Ioan_Nepomuk_din_Sibiu

 10. pt eugen

  nu am cum sa te contrazic

 11. iti multumesc penru informatii
  Top-ul este in regula asa ….
  Numai pentru continuitate …. Nepomuk sa „ajunga” in P-ta Mare

 12. statuia/grupul de la Artilerie este/a fost realizata in cinstea ofiterilor de infanterie cazuti in Primul Razboi Mondial. Este singurul monument din tara pe aceasta tema. Sunt imagini de la inaugurare.

  De fapt, statuia cea mai veche a Sibiului este cea a lui Roland, aflata acum in incinta Palatului Brukenthal. Dar ca statuie aflata in spatiu public, Ok, e a Sf. Jan Nepomuk.

  „Coloneta pe secțiunea sa are aplicată un medalion circular, în care sunt sculptați în basorelief cei doi conducători legendari ai sașilor ce depun jurământul cu săbiile încrucișate.” Total inexact. Este vorba de un dac si un roman. Paradoxal, nu?
  Totusi, chestia aia a calfelor nu as fi pus-o aici.

 13. pt chisi

  multumesc pt informatiile in plus legate de statuia de pe Victoriei.

  da Roland este cea mai veche dar aici e o discutie, unii sustinand ca totusi Nepomuk e mai vechi iar Roland este ultima statuie construita in jurul lui 1700….

  se pare ca cei doi din medalion sunt totusi fondatorii sasi medievali ai Sibiului…..cel putin asa sustin istoricii sibieni.

 14. da, ai dreptate cu „medalionul” de la Teutsch. Am facut o poza de aproape si, in ciuda alurii de dac vs. roman. spadele sunt incrucisate in stil sibian. Mea culpa.

 15. PS. Cred ca o istorie detaliata a statuii de pe Victoriei o gasesti pe pagina web a Tribunei. Stiu ca am scris asa ceva mai demult.

 16. pt chisi

  stiu articolul dar aici nu am intrat in multe detalii….doar o prezentare generala…..

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*