29Iul

FRANZ NEUHAUSER cel TÂNĂR – 10 MARI SIBIENI

S-a născut la Viena în 1763. Studiază artele la Viena. El se va muta la Sibiu odată cu baronul Brukenthal.

veduta Sibiului de la 1807

La Sibiu el continuă stilul portretistic, la modă în acel moment în capitala provinciei. El reuşeşte a domina lumea artistică a Sibiului şi a întregii provinciei în prima jumătate a secolului al XIX-lea. El reuşeşte a depăşi stilul barocului transilvănean făcând pasul spre neoclasicism.

Pe lângă pictură, el a realizat şi gravuri, a fost primul litograf din Transilvania. Va deschide alături de Michael Bielz primul atelier de litogravură din Transilvania şi din spaţiul românesc. De asemenea, sub oblăduirea baronului Brukenthal, el a fost unul dintre profesorii şi restauratorii ce au construit şcoala de arte aflată în Palatul Brukenthal.

petrecere sibiană pe terasa Glorietta

Printre elevii săi se numără şi Carol Pop de Satzmari. El va realiza primul catalog al pinacotecii Muzeului Brukenthal.

A rămas important prin remarcabila documentaţie ce a lasat-o Sibiului prin picturile sale. Nenumărate informaţii legate de oraşul Sibiu şi de personalităţile acestuia, pot fi notate prin cercetarea operei artistice a lui Neuhauser. El este cel care va coordona realizarea statuii împăratului Francisc I, cea mai veche statuie din Sibiu aflată şi astăzi în locul original.

târg la Sibiu

A fost considerat cel mai important pictor al Transilvaniei la începutul secolului al XIX-lea. Moare la Sibiu în 1836.

Distribuie articolul:

5 comentarii

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*