21Aug

SZCZECIN ÎN CÂTEVA IMAGINI

Am scris despre orașul polonez și fost german, Szczecin/ Sttetin în momentul în care m-am întors de acolo, dar am rămas dator cu o serie de fotografii doveditoare a ceea ce am observat plimbându-mă și admirându-l.

acesta este unicul punct de informare turistică deschis permanent în tot centrul orașului, este în interiorul Palatului Ducilor de Pomerania, din păcate puțină limbă străină cunoscută de cei care se ocupă de el……..

……. în rest orașul este plin de aceste chioșcuri de informare, inaugurate cu ocazia lansării programului ”Szczecin 2050 – Floating Garden”, închise mai tot timpul. Slab programul ca și cel românesc.

ORAȘUL VECHI

tot orașul vechi, fie el cel medieval fie cel din secolul al XIX-lea, este într-o continuă reabilitare, totul fiind un șantier pentru ca orașul să fie ca și scos din cutie.

aici puteți observa cum a fost organizat un vechi sit medieval, astfel încât impresia de istorie să se mențină vie.

una dintre bisericile medievale ale Szczecinului, Sf Ioan Botezătorul, una dintre primele biserici ale orașului din secolul al XIII-lea…..

…..interesant este că, la început, constructorii au vrut să o cosntruiască într-o anumită direcție dar la un moment dat s-au decis a aplica alt plan. Restauratorii și arheologii au descoperit anomalia și au salvat-o pentru ca orice turist să o poată admira.

Catedrala Sf. Iacob, principala biserică a orașului, locul în care s-a cântat pentru întâia oară ”Marșul Nupțial” a lui Mendelsson Bartholdy, cel puțin așa se laudă polonezii, cântecul pe care și voi astăzi sarbatoriți anunțarea căsătoriei. Clădirea a fost în totalitate distrusă în Cel de Al Doilea Război Mondial dar recostruită în ultimii ani.

Intrarea în Palatul Ducilor de Pomerania, cel mai impozant monument al orașului, excelent restaurat și redat comunității.

aceasta era principala piață comercială a orașului medieval ce s-a format la poala palatului ducal. aici era și Primăria medievală a Szczecinului. casele toate au fost restaurate complet.

Universitatea din Szczecin

un detaliu din Palatul Voievodal al Pomeraniei, construit pe locul unei foste fortărețe. Acum locul este denumit Wally Chrobego și este locul preferat de promenadă și de ieșit în oraș.

Haussmann nu a amenajat doar Parisul napoleonian dar și un cartier modern al Szczecinului, poate cel mai chic loc al orașului, unde un apartament este foarte scump dar își merită toată investiția.

Orașul vechi a fost reabilitat și astăzi este deschis în întregul său turismului, fiind poate cea mai modernă zonă a urbei.

ORAȘUL NOU

noul centru comercial al orașului, se remarcă turnul de afaceri și hotelul Radisson, o zona foarte aglomerată (am reușit a face această fotografie deoarece în ziua aceea era o sărbătoare religioasă mare în Polonia și absolut nimeni nu era pe străzi)

un fost bloc comunist aranjat și estetizat și numai bun de locuit

autostrada începe din mijlocul orașului (și tot în 1990 au început și ei cu construirea acestora)

așa arată ”spatele blocului” în zona centrală a orașului

MOBILIERUL URBAN

fântâna aceasta a fost amenajată în locul unui fost bastion al fortificației orașului, face parte din Wally Chrobego

aceasta este o replică a statuii renascentiste a unui condotier venetian din secolul al XVI-lea

fantână din zona centrului comercial

statuie futuristă din cartierul haussmannian

acesta este unul sintre simbolurile orașului, fântănile instalate la începutul secolului al XX-lea. le regăsești peste tot, restaurate și puse în funcție spre bucuria copiilor și setea turiștilor.

MICILE DETALII CE ÎMBRACĂ ORAȘUL

pista bicicliștilor, amenajată în tot orașul (zona reabilitată)

așa sunt punctate monumentele istorice

iluminatul public, merită admirate felinarele

în caz nu v-ați prins ce este, ne uităm la un aparat public de prezervative…

detalii art nouveau din cartierul lui Haussmann

detalii clasiciste de pe un palat clasicist (este chipul unui compozitor)

ROMÂNIA

se putea să nu văd o Dacie…….

…….sau un vin românesc?

Distribuie articolul:

2 comentarii

  1. Orasul acesta este impresionant din toate punctele de vedere.Pare mai dezvoltat in ale restaurari decat Sibiul , oricum foarte interesant articolul .

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*