16Iul

AUGUST von SPIESS – 10 MARI SIBIENI

Numele său, la naştere, a fost August Roland von Braccioforte zu Portner und Höflein. S-a născut în 1864. A studiat la Şcoala Militară „Sankt Pölten“ şi apoi la Academia Militară Tereziană din Viena.

În Transilvania va fi mai întâi locotenent al regimentului de infanterie 64 de la Orăştie şi Sebeş. De aici se va stabili la Sibiu în 1889, având gradul de locotenent major. Tot la Sibiu va fi şi profesor la Şcoala Militară de Cadeţi de Infanterie, al cărei comandant a fost în cele din urmă.

Este înnobilat, adoptând definitiv numele cu care a rămas în istorie. În 1915 este avansat la gradul de colonel, preluând conducerea Regimentului nr. 2 de Infanterie de la Sibiu. A participat un an mai târziu la Bătălia de la Sibiu. După Unire decide a rămâne în Transilvania, regele României numindu-l director al vânătorilor regale, funcţie la care renunţă în 1939.

În România a mai fost membru al Comisiei Ocrotirea Naturii şi a Parcului Naţional. A întreprins călătorii de cercetare sau de vânătoare, în Insula Şerpilor, în Kenya şi în Tanganika.

A adunat o colecţie impresinantă de armament de vânătoare şi de trofee de vânătoare, provenite din mediul european dar şi din cel exotic al Africii. Nu s-a oprit doar la colecţionare, ci a şi cercertat fauna românească, publicând o serie de lucrări de specialitate.

A fost căsătorit şi a avut o fiica, aceasta fiind Silvia Stein Spiess, renumit ornitolog.

A murit la Sibiu în 1953 la vârsta de 89 de ani. La zece ani de la moartea sa, familia decide a dona colecţia şi clădirea familiei, Muzeului Brukenthal, astfel născându-se Muzeul de Vânătoare din Sibiu în 1966. Astăzi, muzeul îi poartă numele.

muzeul de Vanatoare de al Sibiu

Distribuie articolul:

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*