12Iun

GEORG HECHT – 10 MARI SIBIENI

Famila Hecht intra in istoria orasului in acest context. Originea familiei este una hanseatica, se presupune ca se trage din Danzig (numele german al Gdansk-ului polonez).

Casa Hecht se afla in Piata Mare si este unul dintre importantele monumente ale Renasterii sibiene, desi in secolul al XIX-lea sufera importante modificari in spiritul secolului. Tot in secolul al XIX-lea cladirea devine sediul Universitatii Sasesti.

Georg Hecht era negustor. Forta sa financiara il va impune foarte repede mai intai intre mediile influente ale cetatii saxone iar mai apoi chiar in mediile conducatoare ale Transilvaniei si chiar ale Ungariei. In 1444 este ales un Georg Hecht ca primar al orasului. In paralel el devine si mare arendas al camerei miniere de la Baia de Aries, iar mai tarziu devine arendasul monetariei din Sibiu, care in anul mai sus mentionat primeste dreptul de a bate moneda cu pecete regala. Familia, condusa de Georg Hecht ajunge sa controleze mineritul din Transilvania si vamile comerciale ale voevodatului cu Moldova si Tara Romaneasca.

Din nou, in 1491, este atestat un primar al orasului sub numele de Georg Hecht. Acesta va conduce destinele cetatii pana la moartea sa in 1496. Remarcabila in mandatul sau este victoria armatei sibiene in fata contingentelor otomane ce intrasera in Transilvania si jefuisera intreaga Marginime a Sibiului. Georg Hecht ii va urmari pana la Turnu Rosu unde ii va infrange. Vladislav al II-lea, regele Ungariei, care isi va stabili curtea regala in urbea noastra in 1494, il va numi “miles aureatus” (luptator innobilat). Experienta sa militara era una bogata, el participand si in 1479 la victoria lui Stefan Bathory, voevodul Transilvaniei, si Pavel Chinezul de pe Campul Painii, Hecht conducand contingentul de cavalerie saseasca. In perioada in care este primar, orasul se dezvolta. Breslele croitorilor si cizmarilor isi construiesc sedii noi (pe locul de astazi a parohiei catolice respectiv pe locul actual al Podului Minciunilor). Turnul bisericii parohiale Sf. Maria (biserica evanghelica) este si el finalizat. In 1494 este atestata prima farmacie din cetate dar si de pe intreg teritoriul actual al Romaniei.

Cea mai vizibila, palpabila mostenire a acestei importante personalitati a istoriei sibiene, este casa familiei, a carei constructie va fi initiata de catre Georg Hecht si va fi finalizata de urmasul sau, primar si el al Sibiului intre 1577 si 1578, blazonul aflat pe una dintre coloanele apartinand acestuia din urma. Casa ramane in memoria colectiva a sibienilor sub numele de Casa Hecht.

Distribuie articolul:

2 comentarii

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*