12Iun

VIOREL TILEA – 10 MARI SIBIENI

El se trage din familia Ratiu de Noslac, familie atestata in Transilvania din secolul al XIV-lea si inobilata in secolul al XVII-lea de principii Transilvaniei. Din aceeasi familie se trage si omul politic Ion Ratiu (care era bunicul sau) sau omul politic de la sfarsitul secolului al XX-lea cu acelasi nume.

Se naste la Sibiu in 1896 dar moare la Londra in 1972.  Pe langa activitatea politica si diplomatica el a fost si scriitor si junalist.

A fost om politic national taranist si diplomat. In 1938 ajunge ambasador extraordinar si plenipotential al Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii, la Londra. Renumele si-l trage din implicarea sa intr-o actiunea diplomatica romaneasca ce va intra sub numele de „incidentul Tilea”. El va starui pe langa primul ministru al Marii Britanii atentionandu-l asupra pericolului iminent al dezmembrarii Romaniei de catre Germania nazista. In urma acestui incident, Marea Britanie si Franta vor renunta la politica lor reconcilianta fata de Germania iar in urma invadarii Poloniei vor declara razboi acestui stat.

Datorita muncii sale diplomatice i se va retrage cetatenia romana si i se va confisca intreaga avere. Imaginea lui nu va fi reabilitata nici de regimul comunist (in 1948 ii vor retrage si acestia cetatenia pentru criticile sale continue la adresa guvernantilor), el ramanand pana la moarte in capitala engleza. Dupa razboi va calatori mult in incercarea de a coalgula exilul romanesc. El se va imprietenii cu importanti oameni ai Marii Britaniei, precum lordul Rothermemre, proprietarul ziarului „Daily Mail”.

Distribuie articolul:

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*