16Mai

ISTORIA ORASULUI NOSTRU, SIBIU

COMPLEXUL MILITAR AUSTRO – UNGAR

cladirea Facultarii de Drept din cadrul ULBS, parte a fostului complex de cazarmi ale artileriei. Dupa ele existau cladirile cazarmii vanatorilor. astazi aceleau au fost fie demolate, fie transformate in case particulare.

A doua jumătate a secolului al XIX-lea va duce la o explozie a constructiilor militare, creandu-se un adevărat complex militar austro-ungar care rezista prin constructiile sale pana in zilele noastre, cand armata romana ocupa la fel de multe pozitii din oras.

fragment din harta Sibiului din 1914. aici se pot observa toate cladirile militare austro ungare.

Intre 1873-1876, este construita prima cazarma, dupa Cazarma 90, construita la începutul secolului. Este vorba de Cazarma artileriei construita pe actuala Cale a Dumbravii (astazi in acele cladiri, pe langa un internat militar, este sediul Directiei de Finante, sediul Universitatii Alma Mater, a celei Romano – Germane si Facultate de Drept). In aceasta cladire isi avea sediul si scoala de cadeti. Aceasta se va muta mai tarziu intr-o alta cladire, ce exista si astazi fiind in capatul Caii Poplacii, chiar la intersectie cu Bulevardul Victoriei. Aici mai erau construite si magazii, ateliere, camine si alte anexe, tot complexul costand 632.968 guldeni. La 1 octombrie 1891, este inaugurată cazarma de infanterie situata pe strada V. Milea, pe locul curţii Meierhof, care va fi extinsa in 1909 (acele cladiri si astazi sunt ale Armatei). Ultima cazarma va fi inaugurata in 20 august 1912, fiind vorba de cazarma de cavalerie (unde astazi este cladirea Facultatii de Psihologie, sediul Academiei, iar o parte va fi demolata pentru a fi construite fabricile de confectii). De asemenea reamintim ca in 1897, era inaugurata si cazarma de honvezi, pe platoul rezultat din demolarea Portii Turnului. Aceasta gazduia dupa cum ii spune si numele regimentul de honvezi. Cladirea a fost demolata in perioada comunista, astazi existand aici o fabrica de pielarie. Pe langa aceste cladiri, mai exista si teren pe o suprafata considerabila, pe acest teren in perioada comunista construindu-se mare parte din cartierul Hipodrom, fie ca vorbim de bulevardul Mihai Viteazul, sau de blocurile plomba de pe bulevardul V. Milea sau de blocurile de pe calea Dumbravii (inclusiv Blocul Turn de la intersectia cu V. Milea) sau de cele de pe Scoala de Inot.

cazarma de cavalerie de pe bulevardul Victorie.

cladirile cazarmii de artilerie de pe Calea Dumbravii, fotografie din 2005

cazarma de infanterie.

Dar complexul militar din Sibiu era mult mai dezvoltat. O hartă militara din 1896, ne puncteaza intregul complex din Sibiu. Astfel acest complex il putem organiza dupa pozitionarea cladirilor fata de cetatea medievala. In incinta acesteia, regasim, sediul Departamentului de constructii militare, pe actuala strada a Mitropoliei, cazarma Kempel (vechea cazarmă a orasului din Piata Armelor), Comandamentul local ce se afla tot pe strada Mitropoliei, Arestul garnizoanei pe strada Funarilor (astazi demolat si inlocuit cu o cladire moderna unde-si are sediul Clinica Polisano), Cazarmile locale de pe strada Constitutiei, Cladirea comandamentului, Comandamentul Garnizoanei pe strada Balcescu (unde astazi este agentia CFR), iar deasupra bastionului Haller se regasea manejul si scoala de calarie care se continua cu o a doua cladire pe actualul loc al Parcului Tineretului (resturi ale cladirii mai pot fi observate in spatele bisericii de langa parc).

cazarma Kempel, nu ne vom opri astazi asupra ei, deoarece va face parte din alt articol

La limita sudica a incintei era Cazarma 90. In estul cetatii, regasim cladiri secundare care le regasim si in cartierul Terezian. Pe platoul fostei porţi a Turnului se afla cazarma de honvezi (am prezentat-o mai sus).

cazarma de Honvezi, imagine din 1904.

Cele mai mari complexe miliatare se aflau pe aliniamentul a trei strazi: Victoriei (o serie de magazii, depozite, Spitalul militar si depozitul materialelor de artilerie, Scoala de cadeti), Calea Dumbravii (magazii, depozite, birouri administrative, Cazarma de cavalerie, Cazarma de artilerie care se denumea Franz Joseph si Cazarma de vanatori), Bulevardul Vasile Milea (Cazarma de cavalerie si cazarma de antrenament).

cazarma de artilerie de pe Calea Dumbravii, fotografie din 2004

Practic armata a fost cea care a dat formă acestor strazi. Acest complex se va dezvolta si isi va adauga noi cladiri pana la inceperea razboiului. Astazi se mai pastreaza putine dintre aceste cladiri, marea majoritate aflandu-se in proprietatea armatei.

aceeasi cladire, imagine de epoca

cazarma de cavalerie, intrarea

scoala de cadeti, ce in perioada celui de Al Doilea Razboi Mondial a fost sediul provizoriu al Universitatii din Cluj. astazi apartine Armatei Romane

Cladirile pastreaza in linii mari acelasi elemente. Renovare a uneia dintre clădirile pastrate pana astazi ne permite sa facem cateva observatii. Stilul general este unul eclectic, cladirile fiind dreptunghiulare, fie de forma poligonala sau in U. Ele prezinta cate un subsol, un parter, doua etaje si un pod. La cladirea de pe Calea Dumbravii, corpul principal este retras. Soclul este simplu, parterul este inalt cu muchii bosate care merg pana la acoperis. Parterul este delimitat de restul fatadei de un brau profilat. Ferestrele au un ancadrament format din colonete si o cornisa profilata peste care este aplicata cate o friza cu decoratie geometrica. La ferestrele laterale regasim in plus cate o coloneta deoarece sunt doua ferestre. Acoperisul este realizat in patru ape. Interiorul prezinta bolti cilindrice.

actuala cladire a Directiei Finantelor, fotografie din 2005

actuala cladire a Facultatii de Drept, fotografie din 2008

Cladirile de pe strada Victoriei, unde astazi proprietar este Universitatea „Lucian Blaga”, stilul de constructie este unul neogotic, dar elementele structurale se deosebesc intr-o mica masura. Spre exemplu unul dintre aceste corpuri prezinta ferestre la demisol, parterul fiind bosat in totalitate. Aici traveele centrale sunt in rezalit. Usa este flancata de doua coloane ce sustin un arc ogival cu cornisa profilata. Usa este din lemn cu doua canaturi si lumina in arc ogival. Ancadramentele ferestrelor in partea superioara sunt finalizate in motiv de scut.

actuala cladire a Facultatii de Psihologie fotografie din 2005

actuala cladire a Facultatii de Psihologie fotografie din 2005

Distribuie articolul:

5 comentarii

  1. Felicitări! Frumos și bine documentat! Dar nu înțeleg totuși dacă sunt sau nu clădirile de patrimoniu?

  2. pt C. Radu

    cazarma de pe bd. Victoriei si cea din pta Armelor sunt monumente istorice. Cele de pe cl. Dumbravii sunt in zona de protectie. Celalalte apartin Armatei si nu sunt protejate.

  3. Uite ca am dat peste acesta pagina web despre ISTORIA ORASULUI NOSTRU,
    SIBIU , cautand despre maramu. Acum ce sa zic ca
    faci treaba super. poate vrei sa vezi si pagina http://cazare-maramures.net o pagina despre maramures.
    Multam

  4. pt Ina Radu

    multumesc de sugestie

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*