19Iun

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU.

CAZARMA HONVEZILOR

Despre complexul militar construit de armata habsburgică și mai apoi austro – ungară, am scris aici. Una dintre aceste clădiri a fost cazarma honvezilor. Honvezii sunt de fapt militari de etnie maghiară, păstrători ai mitului armatei ale lui Lajos Kossuth din timpul Revoluției din 1848. Odată cu crearea dualismului austro – ungar și instituirea armatei ungare, acest corp al honvezilor devine, în mod pr-ist, grupul de bază al armatei maghiare ce amintea de lupta pentru libertate a acestei nații. Și astăzi numele rămâne profund impregnat în viața de zi cu zi a ungarilor.

podul de fier de peste Cibin și complexul militar al hinvezilor, fotografie realizată înainte de 1918.

Cazarma Honvezilor a fost construită în 1897, pe platoul rezultat din demolarea Porţii Turnului. Aceasta găzduia după cum îi spune şi numele regimentul de honvezi. Clădirea a fost demolată în perioada comunistă. Clădirea cu o aşa de scurtă existenţă face parte din ansamblul complexului de cazarme pe care armata austro-ungară le-a edificat la sfârşitul secolului al XIX-lea la marginile oraşului medieval.

Poarta Turnului, pictată de Johann Bobel (despre acest mare sibian am scris aici). Săgeată indică în ce parte a porții s-a construit complexul militar.

Cazarma Honved este unica din acest ansamblu care a fost demolată, astăzi construindu-se fabrica de pielărie (PIM) iar astăzi în clădire funcționează mai multe birouri printre care și sediul Realitatea TV Sibiu.

complexul industrial construit în locul complexului militar. sursa: bing.maps.com

Şi această clădire avea acelaşi scop ca şi Cazarma 90 (despre care am scris aici). Date despre această clădire nu sunt multe. Câteva fotografii, una făcută în timpul trecerii zeppelinului deasupra Sibiului (16 octombrie 1929), ne oferă câteva indicii.

Complexul este format din mai multe clădiri. șase în total. Acestea au un stil cazon militar. Planul dreptunghiular este format dintr-un singur corp.

harta Sibiului din 1914

Faţada prezintă soclu, un parter înalt şi alte două etaje. Cornişa este profilată. Deasupra traveii centrale (în total fiind şapte travee) se află un fronton dreptunghiular. Ferestrele sunt dreptunghiulare cu două canaturi şi patru câmpuri vitrate. Acoperişul este în patru ape având şi două hornuri.

cazarma și grosolana clădire ce i-a luat locul în viața cotidiană a Sibiului.

Distribuie articolul:

4 comentarii

  1. Pentru ca a fost mentionat podul de fier in acest articol, se cunoaste anul constructiei lui? Intreb pentru ca este unul din cele 3 poduri vechi (piatra 1864, minciunilor 1859) si nu am gasit anul. Cred ca astea sunt singurele poduri ramase nemodificate mult (cum e cel de la virola sau mcdonalds). Poate cel de cale ferata sa mai fie ramas de pe la 1900?

  2. pt Cristi

    podul de fier este construit in 1908…..in mare a ramas nemodificat. cel de peste gara si ele este cam din aceeasi perioada.

  3. Bună ziua,

    Aveți ceva legat de viața cotidiană în Sibiul interbelic. M-ar ajuta foarte mult. Cu stimă

  4. pt marius

    te rog trimite-mi un mail si am sa iti dau ce am….

    multumesc,

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*