harta Sibiului (fragment), 1880, in centru imaginii Piata Schiller.
In lucrarea sa, Alexandru Dima face o referire la serbarea centenarului nasterii poetului Friedrich Schiller, la Sibiu, in jurul bustului aflat in Piata Mare. O astfel de referire nu se mai regaseste la nici un alt istoric care s-a ocupat de evolutia Sibiului. Ceea ce ridica semnul de intrebare este existenta unui bust al poetului la acea data in Sibiu. Acest bust nu este mentionat in nici o alta lucrare care are ca tema, orasul Sibiu. Emil Sigerus, spre exemplu, mentioneaza sarbatorirea lui Schiller in acel an prin festivitati care au avut loc in sediul teatrului si in Piata Mare, piata centrala a orasului, dar nu mentioneaza existenta unui bust. Credem ca aceasta afirmatie regasita in lucrarea lui Alexandru Dima, este o eroare bazata pe lipsa unor informatii veridice.
Gustav Nussbacher, fabricant de mezeluri din Sibiu, va fi cel care va dona aceasta statuie, Magistratului in 1905. Statuia va fi amplasata in oras in 12 august a aceluiaşi an. Amplasarea acestei statui ridica o alta problema. Emil Sigerus afirma ca statuia a fost amplasata in parcul orasului, acesta fiind actualul Parc ASTRA. Intr-o alta lucrare, cea a lui Alexandru Avram şi Vasile Crişan, afirmatia nu este intru totul adevarata, ei plasand statuia direct in Piata Schiller, pe acea vreme denumita, Piata Pajistii. Cu ocazia aniversarii a 150 de ani de la naşterea lui Schiller, Magistratul va denumi Piata Pajistii, dupa numele poetului. Este cel mai probabil ca in acel moment statuia sa fie si ea mutata in actuala sa locatie.
statuia lui Friedrich Schiller si nisa in care a fost amenajata.
Sculptorul statuii este Thomas Khoen. Este amplasata intr-o nisa realizata intr-una dintre casele din piata (Piata Schiller numarul 1). Nisa este creata in dedesubtul bowindow-ului, pe care cladirea il are pe muchia sa.
harta Sibiului la 1829 (fragment), piata Schiller in centru.
Soclul este unul dreptunghiular cu doua trepre ce se retrag succesiv, baza inferioara fiind realizata din piatra. Bazei superioare este adosată abaca, realizata de asemenea in doua trepte. Pe corpul sau este aplicata o placa de marmura neagra cu o inscriptie aurie, cu caractere gotice stilizate.
Statuia este realizata tot din piatra, avand colturile tesite. Capul si haina care ii imbraca pieptul sunt realizate in moda secolului al XIX-lea. Pe latura statuii este aplicata o inscirptie incizata in blocul de piatra (F(ecit) c(um) I(usso)) Th. Khoen – A facut cu porunca Th. Khoen).
Friedrich Schiller
EXISTA POZE cu BUSTUL SCHILLER IN PARCUL ORASULUI.
..acum Parcul Astra…nefiind mult prea clare..am tot ezitat..si totusi..le gasiti pe http://www.sibiul.ro /Forum/ Sibiul Vechi/ Poze Sibiul Vechi..si inca colorate…E pe acolo un oarece ingrijitor al Parcului cu oaia personala..si vedeti bustul..nu prea clar, dar exista…
Georg Schoenpflug von Gambsenberg
pt Georg Schoenpflug von Gambsenberg
acela nu este cumva bustul lui Francisc cel de pe Promenda Invalizilor?