1Apr

ISTORIA ORAȘULUI NOSTRU, SIBIU.

CELE MAI FRUMOASE CASE DE LOCUIT ale SIBIULUI.

Am ales doar din clădirile care la început au fost casele unor sibieni, care la început au fost construite cu scopul de a găzdui viața unor sibieni. Am luat în seamă chiar și acele case care cu timpul au devenit sediul unor instituții sau astazi sunt sedii de instituții.

Iată, un top zece personal al celor mai frumoase case din Sibiu.

10

CASA SCHILLER (PIAȚA SCHILLER)

Nu cunosc numele proprietarului care a construit această casă, dar cu siguranță era o persoană înstărită, având în vedere arhitectura pretențioasă a clădirii. Numele l-am ales datorită statuii și a pieței în care regăsim clădirea. Amplasarea statuii lui Friedrich Schiller (despre care am scris aici) a dus la creșterea prestigiului acestei clădiri.

9

CASA de pe STRADA HEGEL

Se presupune că această clădire a fost construită ca reședință apoi fiind preluată de fabrica de bere de peste drum și amenajată ca și casă de protocol. În perioada comunistă redevine casă de locuit, pentru mai multe familii dar în ultimii ani a fost transformată în sediul unei firme locale.

8

CASA HECHT (PIAȚA MARE)

Casa Hecht a aparținut lui Georg Hecht (despre acest mare sibian am scris aici) dar înseamnă mult mai mult pentru Sibiu, fiind sediul monetăriei dar și a Universității Săsești. Am ales această casă pentru aspectul său impunător, pentru volumetria sa și pentru că este o casă construită în perioada renascentistă a Sibiului, într-un stil gotic care arată cu adevărat importanța clădirii și a familiei care a construit-o.

7

CASA de pe STRADA LITOVOI

Casa a fost construită în ultimii ani, pe strada Litovoi, zona de case a cartierului Ștrand. Aparține și a fost proiectată de un arhitect sibian. Casa a fost construită cu scopul de a fi locuită dar în prezent este sediul unei firme naționale.

6

CASA de pe STRADA OCNEI

Restaurantul Max de astăzi este una dintre cele vechi case din Sibiu, construită în urmă cu aproximativ 700 de ani. Este una din casele tipice perioadei medievale, cu un gotic urban ce îl regăsim în spațiul german de la Marea Nordului până în Transilvania.

5

REȘEDINȚA de VARĂ a MITROPOLITULUI ARDEALULUI (bd. VICTORIEI)

Casa de pe bulevardul Victoriei a fost construită cu scopul de a fi reședința de vară a mitropolitului ortodox al Ardealului. Zona în acea perioadă nu era în interiorul orașului, ci la marginea acestuia.

Despre ea am scris mai multe aici, dar vă îndemn a merge și a o descoperi singuri.

4

REȘEDINȚA COMANDANTULUI MILITAR al TRANSILVANIEI (bd. VICTORIEI)

Casa a fost construită cu scopul de a fi reședința comandantului militar al Transilvaniei în perioada în care acesta își avea sediul în Sibiu. Casa construită la finalul secolului al XIX-lea a devenit una dintre cele mai importante clădiri ale Sibiului.

Mai multe detalii despre ea, am scris aici.

3

CASA de pe STRADA HOCMEISTER

Casa a fost construită în secolul al XIX-lea într-un interesant neo-gotic ce încerca a imita o fortificația medievală a Sibiului. A aparținut unei familii bogate a orașului, ei așezându-si casa la marginea orașului, din acea vreme.

Casa rezistă și artăzi dar într-o foarte proastă stare.

2

PALATUL BRUKENTHAL (PIAȚA MARE)

Palatul construit în Piața Mare a Sibiului de către baronul Brukenthal (despre acest mare sibian am scris aici) este poate cel mai reprezentativ monument laic baroc din România. Imită cu fidelitate palatele vieneze, fiind cea mai cunoscută reședință din Sibiul nostru.

Mai multe detalii am scris aici.

1

CASA ALTEMBERGER

Am ales Casa Altemberger deoarece această casă este comparabilă cu reședințele marilor patricieni și bancheri ai perioadei medievale și renascentiste din Occident. Palatul Brukenthal nu se ridică la grandoarea palatelor în moda cărora a fost construit, dar acestă casă, devenită apoi Primăria Sibiului și astăzi Muzeul de Istorie al Sibiului, este în liniile clădirilor de la care s-a inspirat.

Casa a aparținut primarilor și comiților Thomas Altemberger (despre acest mare sibian am scris aici), Mathias Armbruster (despre acest mare sibian am scris aici) și Markus Pempflinger (despre acest mare sibian am scris aici).

Casa lui Jacob Fugger din Augsburg, clădire construită în aceeași perioadă

Distribuie articolul:

2 comentarii

  1. Frumos articol.
    CASA ALTEMBERGER nu am vazut-o inca, sau poate pur si simplu nu mi-o amitnesc eu acuma….

  2. pt vasiauvi

    sigur o stii…e muzeul de istorie!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*