29Iul
DSC_04571

CAPIDAVA și LACRIMI

Am scris de multe ori pe blog (de exemplu aici, aici și aici) de Capidava, locul acela macondian, unde mă retrag aproape în fiecare an pentru câteva zile. De data aceasta nu am cuvinte vesele. Am multă supărare, am multă furie. 

Cetatea de la Capidava a fost distrusă de arhitecții și restauratorii care au lucrat la ea. Pe scurt s-au alocat 74 de milioane de lei din care 72 de milioane de lei erau finanțați de Uniunea Europeană. Mare parte din bani au fost sifonați, artizanii proiectului sunt în arest și este foarte probabil ca județul Constanță să fie nevoit să dea înapoi toți banii obținuți.

Mult mai rău decât marea fraudă (poate fi ceva și mai rău) este ceea ce s-a făcut cu cetatea de la Capidava. Ca să fiu cât pot de plastic, în termeni gregari, cetatea este ca după un viol la care au participat nu un bărbat, nu doi dar cel puțin 20 de bărbați. Este ca și când s-ar distruge teatrul din Orange sau amfiteatrul din Arles iar francezii ar da doar din umeri. Din păcate acest caz foarte grav a fost slab prezentat în presă, dar de multe ori astfel de știri nu se regăsesc în prim-planul media.

Nu intru în toate detaliile lugubre dar le puteți citi aici și aici și aici și aici și aici și aici și aici și aici și aici și aici.

Proiectul arhitectural a fost coordonat de fostul președinte al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, dl. Ion Aurel Botez (proiect, aviz și control, sic!) și coordonate de o anumită doamnă arhitect Sion (???). Lucrările s-au realizat de o firmă de casă a fostului președinte CJ Constanța. Tot masacrul a fost girat de toată lumea intelectuală și de specialitate din Constanța și cu multe voci pozitive din București. 

Citiți ce declara administratorul firmei executante a lucrărilor (declarații preluate de aici):

                              ”Cel mai greu a fost să găsim pietrari care să știe să scapițeze o piatră, să spunem să o antichizeze, ca să semene cu cea veche.”

sau

Această lucrare este o premieră națională. Nu s-a mai modernizat o cetate de 2.000 de ani vechime. Din această cauză și pentru proiectanți și pentru executanți, au apărut foarte multe dificultăți.”

Numai din aceste pseudoafirmații înțelegeți nemernicia, idioțenia, prostia și reaua voință care au stat în jurul acestui proiect.

Nu vă voi scrie mii de cuvinte triste. Postez, în schimb, câteva fotografii care ne arată dezastrul de la Capidava. Fotografiile sunt realizate de subsemnatul în urmă cu 15 zile. Astăzi elementul istoric este sub 25% din vechea cetate, aceasta fiind apropae pierdută din punct de vedere istoric. Din păcate nu este singurul caz din România, dar este cel mai grav.

P1110226
Așa arăta intrarea în cetate în 2014 (sus) și astfel arată acum (dreapta), în 2016, după marea ”restaurare”. Zidurile originale au fost în mare măsură demontate (a se citi demolate). Arheologii și restauratorii din trecut au păstrat absolut toate urmele evoluției locului. Spre exemplu, acele valuri aveau menirea a evidenția refortificarea ulterioară a așezării, realizată după ce vechea cetate a dispărut sub pământ iar noii locuitori au săpat șanțuri de apărare, neștiinf că o fac chiar prin vechea fortificație. Astăzi acest aspect a dispărut. 

DSC_0393

CAPIDAVA înainte de MASACRU (fotografii din 2014)

WP_20140718_17_59_04_Panorama

zidurile originale, linia de nord

P1110225

fundația unui turn de apărare

P1330903

zidurile originale

P1100774

P1100790

zidurile originale, linia de sud

P1100792

P1100932

zidurile originale, etape de construcție și reconstrucție ale fortificației (sus și jos)

P1110233

P1110227

P1110226

P1100733

intrarea de nord în cetate, așa cum se păstra după 1500 de ani

P1100716

P1100691

P1100721

CAPIDAVA după MASACRU (fotografii din iulie 2016)

P1100718

intrarea de nord în cetate, așa cum se păstra după 1500 de ani, păstrând toate elementele evolutive și istorice ale fortificației (sus).  Acestea au dispărut sub această reconstituire de poartă bizantină (jos), care din păcate nu are nici o legătură cu fortificație dobrogeană. 

P1380265

metode noi de restaurare, propuse de cercetătorii români

DSC_0440

DSC_0460

DSC_0438

DSC_0429

DSC_0445

DSC_0446

DSC_0451

DSC_0457

DSC_0459

tot ce a mai rămas din poarta de sud a cetății, demontată complet de ”restauratori”

DSC_0426

DSC_0417

mimăm istoria

DSC_0409

DSC_0406DSC_0405

DSC_0404

întâlniri bizare a unor ziduri originale și a noilor fortificații

DSC_0398

DSC_0342

P1380270

pietre orginale sufocate de blocuri noi de calcar

DSC_0338

fără nici o bază arheologică sau arhitecturală, arhitecții restauratori au construit un turn de apărare de lemn în mijlocul cetății. Se dorea o reconstituire a unui turn istoric. Nu știm din ce perioadă, nu înțelegem de ce din lemn într-o cetate de piatră. Se dorea a fi un punct de belvedere. Un punct de belvedere fără scări interioare să fără golurile necesare pentru a privi în jur. La un an de la amenajare, turnul a început să se încline. 

P1380207

DSC_0319

fundația acestui turn ”reconstituit” istoric este din beton

DSC_0320

DSC_0321

DSC_0300

portul bizantin al cetății a fost complet demolat și reconstruit după cum vedeți. 

Ce se va întâmpla cu toți cei care au girat etic, intelectual și tehnic acest viol? Vor rămâne cu cadre universitare și vor preda mai departe generațiilor viitoare aceste practici? Vor scrie în continuare lucrări de specialitate? Vor proiecta în continuare? Vor rămâne în continuare la conducerea unor instituții culturale sau de specialitate? Vor fi membri, în continuare, a unor comisii de specialitate? Vor fi etaloane ale societății noastre? Pesimist spun că da, așa va fi în continuare.

Capidava trăiește impasibilă mai departe….

P1380263

DSC_0067

DSC_0224

DSC_0262

P1380231

WP_20160713_19_05_27_Panorama

DSC_0236

Distribuie articolul:

18 comentarii

 1. Este o mare nemernicie si dovedeste dobitocia acelor arhitecti si verificatori, lucrarea este de un mare kkt, iar solutiile de constructie sunt cele mai proaste. Efectiv si-au batut joc de sit…….

 2. margarit florin

  TRIST ..

 3. Ce nemernici! Am apucat să vizitez cetatea de câteva ori. Ne distrug identitatea, încet dar sigur.

 4. In domeniul istorie, cultura si educatie, suntem o natie condusa de mari promovatori al incultului. Avem o reputatie de tigani si negusturi al viclesugului turco-bizantin.

 5. Sa nu uitam ca intr-adevar „coruptia ucide”.nu doar oameni ci si trecut, prezent si viitor. Devenirea ne este anulata de o sleahta de netrebnici criminali de neam.Cum ne mai salvam din mainile lor?institutiile statului le gireza crimele! statul ar trebui sa fim noi!Dar atunci cand unul care intelege incearca sa miste ceva sleahta.i anuleaza orice initiativa.Concluzia e de fiecare data”ce.am vrut eu si ce.a iesit”.Cum de.am ajuns atat de neputinciosi?Ma intreb,si va intreb…

 6. Este aproape de neimaginat, mai ales ca exista atat de multi experti capabili in Romania sa faca o restaurare care se poate numi cu adevarat „restaurare”. Acest articol ar fi trebuit sa fie pe prima pagina a ziarelor din Romania. Sigur, frauda este o mare problema, insa ceea ce este cu adevarat dezastruos este ca s-a distrus un monument de peste 1500 de ani. Frauda se mai poate recupera, istoria ba. Razvan, ne poti informa daca la „restaurarea” monumentului de la Adamclisi s-a intamplat aceeasi nemernicie?

 7. Radu Bogdan STOICA

  Horor !

 8. Bună ziua. Este absolut revoltător!
  Toți autorii acestei orori, toți, de la vlădică la opincă, ar fi normal să putrezească in pușcărie!

  Am preluat un link către articolul dvs -ca update la un articol mai vechi al meu, despre Capidava, înainte de a fi mutilată. Mi-am permis să preiau și o fotografie făcută de dvs, desigur cu precizarea autorului, a sursei și cu link activ către acest articol al dumneavoastră.

  Puteți vedea aici fotografia preluată: https://calatoriifestinalente.wordpress.com/2011/02/06/cetatea-capidava/

  Vă rog, domnule Răzvan Pop, să-mi permiteți să vă multumesc pentru acceptul dvs in a prelua această fotografie – desigur, in caz că vă deranjează vă rog să-mi precizați acest lucru și o să o înlătur de îndată.

  Articolul dvs este excelent, foarte bine documentat si ilustrat! Felicitări!

 9. pt Festina Lente

  va multumesc, din pacate este foarte trist…

 10. Buna ziua,
  dar traim la portile Orientului, in lumea lui Dorel /”las’ca merge si asa…” si a academicienilor eterni …
  – iata acum 1 sapt, Parchetul s-a curatat ca si Masa Tacerii , ca si covoarele…

  http://www.radiotargujiu.ro/147268/stiri-din-locale-din-targu-jiu-gorj/stirile-locale-radio-targu-jiu/parchetul-s-a-spalat-pe-maini-in-cazul-spalarii-porii-sarutului.html

  – tot in Dobrogea , la Slava Rusa, cititi mai intai ultimele 2 alienate din
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/proiecte-locale/ibida–metropola-antichitatii-180665

  – am invatat sa nu astept nimic … in SB am vazut ca e altfel, dar in Buc si celelalte 2 regiuni (regat) vechi , fara pretentii…
  incep sa-i invidiez pe analfabetii musulmani care traiesc in tari civilizate…
  – daca mai ajungeti in Dobrogea va sfatuiesc sa vizitati 2 locuri ne-deteriorate inca si pline de istorie si incarcatura emotionala:
  a) la cativa km sud de Murighiol mergeti sa vedeti ruinele cetatii si mai ales cripta de la Halmyris, unde au fost descoperite dupa 1600 ani !!
  (in 2001) moastele celor mai vechi martiri din RO , Epictet si Astion de catre ; pe cripta se vad inca culori frumoase
  https://lonews.ro/manifestari-pro-campanie/22081-manastirea-halmyris-are-nevoie-de-ajutorul-nostru.html

  b) la cap Dolosman, la Jurilovca TL , veti pasi pe ruinele cetatii Orgame /Argamum , peisajul de asemenea e de vis iar istoria , neprelucrata
  caci au mai ramas doar cateva mici ziduri asupra carora nu puteau „inbunatati”…
  https://buceginatura2000.wordpress.com/2016/08/22/prin-dobrogea-capul-dolosman-si-cetatea-argamum

  c) in Bulgaria am vazut 2 sate pastrate „genuine”/etno cat de mult s-a putut si va sfatuiesc sa treceti pe acolo : Arbanassi sau Koprivistitza
  https://www.google.ro/maps/place/Museum-House+Dimcho+Debelianov/@42.62969,24.36184,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1s-veJ2kea7Ysw%2FWBiOFqYOKkI%2FAAAAAAAARR8%2FR7v9Rmul-mUdylO7LOUVcLvsMJZioZwogCLIB!2e4!3e12!6s%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2F-veJ2kea7Ysw%2FWBiOFqYOKkI%2FAAAAAAAARR8%2FR7v9Rmul-mUdylO7LOUVcLvsMJZioZwogCLIB%2Fs203-k-no%2F!7i4160!8i2340!4m13!1m7!3m6!1s0x40aa8682cb317bf5:0x400a01269bf5e60!2sSofia,+Bulgaria!3b1!8m2!3d42.6977082!4d23.3218675!3m4!1s0x0:0xad00c2680e4547d7!8m2!3d42.6408708!4d24.3563783!6m1!1e1

  sau Metsovo in GR, capitala aromanilor si tot asa …
  – desigur ca stiu si istorii positive de restaurare in RO (biserica de lemn Ursi /VL prin OAR – SERban Sturza) sau biserica de lemn din
  Gemenea -Oncesti -Bratulesti DB https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Gemenea-Once%C8%99ti

  ma opresc aici, scuzati daca am „vandut castarveti la gradinar” (le-ati vazut deja…)
  cu stima,
  Cristian B
  Bucuresti

 11. criminali !distrugere istoria doar pentru bani ,,de ce nu au pus si BCA daca tot au distrus tot ,pare o cladire moderna.

  Cine i,au chemat pe acesti animali preistorici fara cultura ?

  meregti in Europa sa priviti opera de arta cum se respecta si intretine !
  Ministerul culturii ce facea in acel moment?dormeau??

  CE TRISTETE DISTRUGEREA ACESTUL SITE PATRIMONIU MONDIAL ,
  TREBUIAU ADUSI EXPERTI DIN ITALIA CARE STIU SA LUCREZE IN PIATRA SI SA AIBA ASIUNE DE MESERIA LOR !
  IUBESC CAPIDAVA SI AM LACRIMI IN OCHI ,CONDICID DUREREA SCRIITORULUI !

 12. Vineri mergem la Capidava in speranta ca mai gasim niste bucati din zidurile originale. Ultima data am fost in decembrie 2017. Cred ca mai am niste poze facute acum 10-15 ani si am vazut si noi ce dezastru s-a ales de saraca cetate. Doar spre Dunare mai erau cateva bucati de ziduri neacoperite de piatra accea noua care pare mai curand a fi gresie decat calcar. Eu nu pot sa spun , ca nespecialist, decat ca e un mare pacat.
  Noi de fiecare data cand am fost ne am simtit niste intrusi, cetatea fiind pazita de catre anumiti oameni pe care instinctiv i-am evitat.
  am si o parere de rau .pe peretele dinspre sosea , nu stiu punctele cardinale, era un lampas ca o farfurie mica din piatra cu o statueta mica pe marginea ei dinspre peretele cetatii. Era greu de remarcat pentru ca era sculptate intr o bucata mare de piatra care facea parte din zid. Dupa cum ziceam regret ca nu am incercat macar sa o substitui. Ii era mai bine la mine decat acum cand tot peretele afost distrus.

 13. Popescu Georgeta

  Am fost la Capidava pe 1 martie 2019
  Acolo lucrarile continuă. Cand am ajuns pe la ora 16 erau inca muncitori in cetate
  Am văzut saci cu ciment stivuiti peste o sută cred si grămezi de piatra din accea care a fost pusă peste zidurile cetății
  Am cautat zidul vechi din spatele cetății , dinspre Dunăre
  Nu mai exista
  Exista acum două ziduri noi cam de 12- 15 m lungime intre care s a turnat ciment.
  Lucrarea continuă deci.
  Cine nu crede poate sa meargă sa se convinga.

  O

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*