16Apr

un FRAGMENT DE CULTURĂ IUDAICĂ de la SIBIU la NEW YORK

Ceea ce vedeți în imagine este un obiect ce a aparținut comunității iudaice din Sibiu și care în 29 aprilie va fi vândut în cadrul unei licitații publice de către casa de licitații Sotheby`s din New York.

Informația, fotografia și povestea am aflat-o de la un amic elevețian stabilit la Sibiu, istoric și pasionat de trecutul orașului nostru.

Astfel în 29 aprilie la New York va fi scoasă la licitație o parte a colecției Steinhardt. Cea mai importantă piesă scoasă la vânzare este lucrarea lui Maimonides din 1457 „Misneh Torah”. Printre piese se află și această piesă sibiană.

Este vorba de o pictură cu cadrane orologice (ce punctează ora de dimineață, ora de seară și orele sabatice) ce a făcut parte din patrimoniul sinagogii din Sibiu. Piesa a fost realizată de Abraham Pavian în 1878 și stătea la intrarea în sanctuar. Este o foaie de hârtie pictată așezată pe un cadru de sticlă și lemn. Pe margine sunt scrise versurile Psalmului 88, versul al XIII-lea.

Dimensiunile lucrării sunt de 55,9/ 40,6 cm iar prețul de pornire este între 8.000 și 12.000 USD: Detalii puteți găsi aici.

Lucrarea se pare că ar fi fost realizată pentru inaugurarea primei sinagogi din Sibiu din 1878. Date și informații despre această sinagogă aproape că nu se știu, ea dispărând în anonimatul istoriei. Tot ce se știe era că aceasta era amenajată în jurul străzii Ocnei.

Distribuie articolul:

Un comentariu

  1. Buna, imi place foarte mult blogul tau si vreau sa stiu daca te intereseaza sa facem schimb de linkuri: http://www.ditoate.com .Eu te-am adaugat deja , si astept raspunsul tau. Multumesc anticipat.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*