24Noi

ASTRA FILM

acest articol a fost publicat în ziarul Turnul Sfatului (aici)

fotografiile inserate, îi aparțin lui Sebastian Marcovici (aici), multumindu-le organizatorilor pentru ele.

În luna octombrie s-a desfăşurat ultimul mare eveniment cultural al Sibiului din acest an, Astra Film Festival.

Revin şi reiterez ideea celor patru piloane culturale sibiene, Festivalul Internaţional de Teatru, Artmania, Muzeul Naţional Brukenthal şi Astra Film Festival.

Eu am fost acreditat ca şi blogger dar am ajuns a modera alături de organizatori o excelentă întâlnire cu câteva sute de copii sibieni.

Festivalul Astra Film nu este foarte cunoscut publicului larg sibian din motive absolut obiective: este organizat o dată al doi ani, este cel mai elitist cu putinţă eveniment cultural al Sibiului, este aşezat într-o nişă cât se poate de evidentă.

Totuși, Festivalul Astra Film, rămâne unul dintre cele mai importante festivaluri de profil din Europa, reuşeşte a aduna lângă el cele mai importante personalităţi ale domeniului, finalizează grandios anul cultural local, reuşeşte a repuncta Sibiul pe harta culturală a lumii.

Omul din spatele acestui festival, deja cu tradiţie, trebuie aplaudat, trebuie lăudat, trebuie aşezat în rândul marilor sibieni. Numele său este Dumitru Budrală. Conduce studiourile Astrafilm din cadrul CNM Astra dar a avut această idee acum mulţi ani, idee ce a devenit astăzi unul dintre festivalurile majore de gen.

Anul acesta ediţia a avut multe puncte pozitive dar evident că a avut şi elemente negative. Primul şi cel mai important, dar care nu ţine de organizatorii Astrafilm, este că nici Astrafilm Fest, cum nici alte evenimente majore culturale din Sibiu, nu au unde a se desfăşura. Casa de Cultură a Sindicatelor este execrabilă. Frig, murdărie, calitate proastă a serviciilor, dezinteres total.

Mă repet, nu este vina organizatorilor, dar aceasta este în acest moment marea problemă a Sibiului cultural. Nu are unde se desfăşura. În Sibiu, din păcate (să nu spun din disperare) nu există un spaţiu închis, pentru evenimentele de mare anvergură din punct de vedere cultural. Sindicatele ţin cu dinţii de această clădire dar nu mişcă un pai pentru a o face mai reuşită. Sunt curios unde se duc banii pe toate chiriile încasate, de la târgurile, evenimentele, cluburile ce se desfăşoară sau funcţionează acolo.

Alte puncte negative se opresc asupra blocajului automobilistic de la intrarea în clădire. Nu este elegant şi nici estetic să faci slalom printre maşini pentru a putea intra la festival. Să nu uit de performanța total neadecvată a prezentatoarei galei de premiere de la finalul festivalului.

Dar acestea sunt infirm mai puţine decât elementele pozitive aduse Sibiului de către Festivalul Astra Film.

În primul rând a adus filme documentare de prim rang. Zile întregi ai putut înfuleca într-un mod pantagruelic cultură, informaţie, idei. Aceste filme au fost însoţite de realizatorii lor, de specialişti în domeniu, de critici, de admiratori, cu toţii, fiind deschişi în a descoperi sibienilor graal-ul acestui festival.

Andreea Esca, partener al Astrafilm

În al doilea rând au fost spectatorii, de la sibienii majoritari, la cei veniţi din ţară sau chiar din alte ţări europene, oameni doritori de cultură, doritori de frumos. Nu a fost film sau zi în care să nu vezi cel puţin jumătate de sală plină (asta înseamnă câteva sute de oameni).

Organizatorii s-au ridicat şi ei la nivelul evenimentului. Excelentă ideea proiecţiilor din holul principal, bună relaţie cu partenerii, mult, mult profesionalism și deschidere.

regizorul Cristian Puiu si Stela Matioc

Trebuie să laud şi ideea frumoasă, denumită generic Astrafilm Junior, o alternativă sigură la mainstream-ul unui festival. Faptul că în sală s-au perindat câteva mii de copii ai Sibiului dovedește că succesul ideii a fost atins.

Astra Film Festival este astăzi, în 2011, unul dintre momentele esenţiale de cultură din România. Sibiul are încă un motiv a se lăuda dar şi a se mobiliza pentru a menţine standardul la care a ajuns din punct de vedere cultural. Este un adevăr curat pe care nu îl poate contesta nimeni din această ţară, Sibiul este capitala culturală a României.

Distribuie articolul:

Un comentariu

  1. ma bucur ca usl contesta legea asistentei sociale la curtea constitutionala!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*