24Aug

JOHANNES WAYDA – 10 MARI SIBIENI

A avut mai multe mandate de primar al Sibiului, conducând destinele cetăţii între 1581 şi 1585, între 1592 şi 1593, între 1597 şi 1598, totalizând şase ani de administraţie. A fost contemporan cu Albert Huet care era în acea perioadă comite al saşilor.

piatra de mormânt a lui Wayda

În 1581 el a emis un regulament ce reuşea a reglementa activitatea calfelor breslaşilor. Un an mai târziu va realiza şi un regulamnet general al breslelor.

poarta Cisnădiei, pictură de Johann Bobel

În perioada sa au loc importante modificări şi construiri în interiorul cetăţii. Astfel fortificaţiile din faţa porţii Cisnădiei (actualmente Piaţa Unirii) sunt refăcute. În 1584 este montată prima fântână din Piaţa Mare. În perioada sa, biblioteca este reorganizată şi mutată în capela Sf. Jacob (sau Sf. Ladislau) din apropierea gimnaziului evanghelic. Tot el a coordonat reconstruirea clădirii gimnaziului, acesta fiind extins.

capela Sf. Jacob sau Sf. Ladislau

Distribuie articolul:

6 comentarii

  1. buna . unde ai citit despre toti acesti mari sibieni?am terminat istoria dar stiu destul de putine despre sibiu din pacate. ce bibliogtafie mi-ai sugera .daca se poate in romaneste, engleza sau franceza..germana ma depaseste desi cred ca sunt mai multe informatii in aceasta limba .
    felicitari pentru blog si pentru activitatea ta.

  2. pt damaris

    informatiile le am din carti. sunt multe, le-am citit in liceu, in facultate (mai ales) si continui si acum.

    merci mult de urari….

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*