23Aug

JOHANN WILHELM KRAFFT – 10 MARI SIBIENI

S-a născut la Sighişoara în 1833. A studiat gimnaziul la Sighişoara iar de aici pleacă ca şi tipograf ucenic la Wehrheim în Germania şi apoi îşi continuă pregătirea prin călătorii de specializare la Sibiu, Timișoara, Pforzheim, Munster, Schwerin şi Berlin.

La 25 de ani, în 1858 ajunge la Sibiu, unde a lucrat mai întâi în una din tipografiile oraşului. Un an mai târziu devine director comercial al tipografiei. Zece ani mai târziu de la angajare, preia tipografia şi o redenumeşte „W. Krafft – Buchdruckerei, Buchhandlung, Linieranstalt und Papierdutenfabrik”. Sediul era pe actuala stradă Avram Iancu (unde astăzi este sediul sindicatului Independenţa).

librăria şi tipografia Krafft de pe strada Av. Iancu

Dezvoltă tipografia, cumpărând în 1899 ramura transilvăneană a editurii Graesser din Viena. Şi-a dezvoltat o ramură de carte în limba română, devenind cea mai importantă editură de limbă română, luând în calcul şi teritoriul regatului român. A primit „Ordinul Coroana României” pentru editarea primului dicţionar în limba română.

Editura devine rapid, cea mai prolifică din teritoriul transilvan. Unificarea cu editura lui Krafft a creat cea mai importantă tipografie din principat şi din teritoriul actual românesc şi cea mai importantă editură de imbă germană din sud – estul Europei.

lucrare publicată de editura lui Krafft

A fost membru al Consiliului de Administraţie a „Hermannstadter Allgemeine Sparkasse” (Casa de economii din Sibiu). A fost unul dintre membrii fondatori ai asociaţiei „Reiffeisen”, alături de Carl Wolff.

A fost căsătorit şi a avut patru copiii. A murit la Sibiu în 1908.

Distribuie articolul:

7 comentarii

 1. am o carte daca ai interes a lui w.krafft din 1909

 2. pt cristi

  Sunt foarte interesat.

 3. Ma intereseaza manuscrisul „SCRIERI DE FOLOS SI SCRIERI DE CLACA”de N.Manegutiu ” 1916

 4. P.S. Tot de N.Manegutiu caut romanul „Felicia” in limba germana

 5. Buna ziua. Am gasit la bunica o carticica de rugaciuni foarte veche. Carticica se numeste ” POARTA RAIULUI”, rugaciuni culese si acomodate pentru junimea romana de ambele sexe.Libraria W. Krafft, Sibiu. J.Steinbrener,Vimperk. Nu stiu in ce an a fost tiparita, este foarte veche, cu filele tocite si ingalbenite si la sfarsit are cateva file lipsa.

 6. pt Jitea Emilia

  ptobabil in jurul anilor 70 ai secolului trecut…

 7. Buna ziua!
  Am o carte de rugaciuni in stare buna, fara file lipsa, tiparita in 1916 la Libraria W Kraftt Sibiu, cu coperti de catifea rosie,
  ( aceasta e drept ca e ‘ stearsa’ de cei 100 de ani trecuti peste ea ) si incrustatii metalice.
  Si doresc sa o vand. Cunoasteti care ar putea fi pretul ei de vanzare si cine ar putea fi interesat?
  Multumesc

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*