20Iul

ILIE BEU – 10 MARI SIBIENI

S-a născut în 1864 în Apoldu de Jos. A studiat la Sibiu, apoi la Viena şi Graz, specializându-se în medicină şi jurnalistică. Doctoratul îl obţine la Graz. După studii revine la Sibiu, fiind numit medic la Sălişte.

Se mută la Sibiu, ca medic al seminarului teologic. A fost unul dintre membrii ASTRA. Din calitatea sa va fi unul dintre principalii colaboratori la redactarea „Enciclopediei Române”.

Se va ocupa în special de igiena populaţiei, publicând o serie de lucrări destinate spre aplicare de către cetăţenii localităţilor din Transilvania. A condus de asemenea o serie de campanii de igienizare în satele şi oraşele româneşti.

După Unire, activitatea sa va continua extinzându-se mai ales asupra întregii Transilvaniei. El va fi ales senator de Sibiu din partea Partidului Poporului, partidul maresalului Averescu.

Pe lângă activitatea sa medicală, el va conduce Banca Albina, acum integrată sistemului financiar românesc, el preluând-o în urma unei grave situaţii financiare cauzată de criza generalizată din fostul Imperiu Austro – Ungar.

Moare în 1947, fiind înmormântat la Sibiu.

Distribuie articolul:

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*