5Iul

MIKLOS BORSOS – 10 MARI SIBIENI

Se naşte la Sibiu în 1906. Îşi începe studiile la Sibiu dar în 1921, după Unirea Transilvaniei cu România, se mută cu toată familia la Gyor în Ungaria. Arta o studiază mai întâi la Sibiu, dar mai târziu va decide a se dedica sculpturii. Începând cu anii `40 începe a preda sculptura la Colegiul de Arte Aplicate din Budapeste, coordonând departamentul de sculptură în porţelan. Va lucra în continuare la Gyor, unde îşi va deschide o galerie de artă în 1979.

autoportret

În anii `40 el devine o figură cunoscută a scultpturii maghiare. El se aproprie de mişcarea modernistă a artei maghiare. În anii `50 devine mult mai experimental, mai expresiv, adoptând o abordare intelectuală a artei sale. Începe a lucra în cupru prin tehnici inovative pentru perioada sa. În anii `60 el realizează mai multe lucrări destinate spaţiilor publice din Ungaria. De asemenea se dedică artei portretelor.

vant la Balaton                                                     sine nomine

A fost căsătorit. Moare în 1993 şi este înmormântat la Gyor. Este considerat unul dintre cei mai reprezentativi sculptori ai secolului al XX-lea din Ungaria.

Distribuie articolul:

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*